Ga naar de inhoud
Dudley, Eunice en Franklin

Ruim half miljard euro schade door stormen, bedrag kan verder oplopen

Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media

De verzekerde schade als gevolg van de stormen Dudley, Eunice en Franklin komt uit op minstens 500 miljoen euro. De teller kan de komende dagen nog verder oplopen.

Dat heeft het Verbond van Verzekeraars becijferd. Volgens het Verbond krijgen de verzekeraars 'recordaantallen' schademeldingen binnen. Het Verbond verwacht in totaal honderdduizenden meldingen. Ze verwachten ook nog veel gevolgschade. Het gaat nu om een eerste inventarisatie.

De komende dagen blijft het flink waaien, met grote kans op gevolgschade door dakpannen en zonnepanelen die door eerdere windstoten zijn losgekomen, maar ook bomen die al iets zijn ontworteld, aldus het Verbond.

Slachtoffers
Lees ook:
Slachtoffers storm Eunice: drie mannen (44, 50, 52) en een vrouw (60)

Omgevallen bomen, afgewaaide daken, lekkages

Bij de schades die zijn geleden moet je denken aan onder meer schade aan auto’s, woningen en bedrijven door omgevallen bomen, afgewaaide daken en lekkages, aldus het Verbond.

Verder zijn er veel dakpannen afgewaaid en is er schade aan zonnepanelen en schuttingen. De meeste schade is geleden in Zuid- en Noord-Holland. Deze twee kustprovincies zijn de provincies met de meeste inwoners en aan de kust was de storm over het algemeen het hardst.

Storm
Lees ook:
Storm Franklin zorgt ook vandaag voor onstuimig en nat weer

'Aantal meldingen zal nog oplopen'

Zaterdag was al duidelijk dat de schademeldingen binnenstroomden. Inmiddels is het aantal meldingen fors gestegen. Zo meldt Centraal Beheer dat er nu al 11.000 schades zijn gemeld.

Afgelopen zaterdag waren dat er op het midden van de middag al zo'n 5000, dat aantal is nu dus ruimschoots verdubbeld. En hier blijft het niet bij, denkt de verzekeraar. Centraal Beheer verwacht dat het aantal schademeldingen nog 'fors' zal oplopen.

Collega's van andere onderdelen springen bij om meldingen af te handelen, aldus de verzekeraar.

Duizenden
Lees ook:
Duizenden schademeldingen door Eunice, dit gebeurde er in jouw regio

Grootste schade sinds 2007

De schade van de drie stormen, waarbij Eunice veruit de grootste schade veroorzaakte, is meer dan die van een hagelstorm uit 2016. Toen was de schade 483 miljoen euro.

Overigens is de werkelijke schade nog hoger. Het Verbond van Verzekeraars heeft namelijk alleen zich op de schade die gedekt wordt door een verzekering, de verzekerde schade. Schade aan auto's met alleen een WA-verzekering, bijvoorbeeld, is niet gedekt. Hetzelfde geldt voor schade aan overheidseigendommen. Daarvoor sluit de overheid geen verzekering af, aldus woordvoerder Iwanna de Jonge van het Verbond van Verzekeraars.

Morris zag hoe een omgewaaide boom een vrouw fataal werd

02:23

Op de onverzekerde schade heeft het Verbond geen zicht. Maar De Jonge denkt wel dat de verzekerde schade het grootste deel zal zijn. "Nederlanders zijn vaak heel goed verzekerd."

'Weer helpt niet mee'

Dat we te maken hebben met meerdere stormen zorgt ervoor dat de schade stijgt, aldus Centraal Beheer. "Door de regen worden schades zwaarder en door de wind kunnen onze herstellers moeilijk het dak op."

Nadeel voor gedupeerden is volgens de verzekeraar verder dat omdat de storm in het hele land huis hield, de herstelbedrijven in Nederland ook aan de max van hun capaciteit zitten. Het kan dus nog wel enkele weken duren voor we alle schades kunnen herstellen.

Telefoon
Lees ook:
Telefoon dakdekkers roodgloeiend na stormachtig weekend

Vier doden

Vooral storm Eunice sloeg hard toe. Zo vielen er in Nederland in totaal vier doden, drie in Amsterdam en omgeving en een in Groningen.

Verder waren er verschillende soorten schades. Zo zakte in Den Helder een deel van een treinperron weg, in Rotterdam werd een grote opblaassporthal verwoest, en ontstond er grote schade aan het dak van het stadion van ADO Den Haag.

Officieel
Lees ook:
Officieel zes dagen op rij storm door drieling Dudley, Eunice en Franklin

Bezorgers bleven vrijdag thuis, maar niet allemaal

Vrijdagmiddag besloten veel bezorgdiensten om hun bezorgers vanwege de veiligheid niet meer windkracht 9 en windkracht 10 in te sturen. Zo bezorgden onder meer Albert Heijn, Jumbo en Picnic niet in delen van het land.

Ook Thuisbezorgd hield zijn bezorgers binnen. De bezorgers zijn bij Thuisbezorgd in dienst. Een aantal flitsbezorgers stopte vrijdag ook met bezorgen, maar Gorillas probeerde zo lang mogelijk door te gaan.

Automobilist komt met de schrik vrij: boom raakt achterkant auto

00:40
Dit is een artikel van