'Maximaal opgeschaald'

Stormschade alleen al bij Univé 3,5 miljoen; ook veel grotere schades

19 februari 2022 12:25 Aangepast: 19 februari 2022 15:05
Vooral uit Zuid- en Noord-Holland komen veel schademeldingen. Beeld © ANP/Hollandse/Hoogte Robin Utrecht

Sinds gisteravond zijn er heel veel schademeldingen door de stormen Dudley en vooral van Eunice binnengekomen bij schadeverzekeraars. Alleen al bij Univé is de schade 3 tot 3,5 miljoen euro. Verzekeraars denken dat het aantal schademeldingen en de schadebedragen nog flink zullen stijgen.

"We zien het aantal schademeldingen hard oplopen, het gaat aan het begin van de ochtend om ruim 3000 meldingen", zegt Joost van Buchem, woordvoerder van Interpolis. Hij noemt het 'zeer uitzonderlijk' dat het aantal meldingen zo hoog uitkomt, bij veel andere stormen gaat het eerder om honderden meldingen, zegt hij.

Het aantal meldingen zal nog verder toenemen, denkt Van Buchem. "Uit de praktijk weten we dat de meeste meldingen pas uren en zelfs dagen later worden gemeld." Om schadebedragen te noemen, daarvoor is het voor verzekeraars nog te vroeg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verzekeraars zetten extra personeel in om vele stormschademeldingen

'Vooral claims uit Zuid- en Noord-Holland'

Bij Interpolis komt het 'overgrote deel' van de meldingen uit Zuid- en Noord-Holland, aldus Van Buchem. De meldingen komen daarbij uit de hele provincie, terwijl je normaal gesproken kunt zien dat er vooral specifieke delen zijn getroffen, zegt hij.

Ook bij ASR komen meldingen vooral uit het westen van het land, zegt woordvoerder Leon Willems. In de ochtend staat de teller op een kleine duizend meldingen, dat is 'fors hoger' dan bij een gewone storm, zegt hij. Voor het behandelen van schadeclaims is er fors opgeschaald, aldus Willems.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schade op een rij: dak ADO Den Haag weggewaaid, bomen omgevallen

Vervolgschade door twee stormen achter elkaar

Het risico bestaat bij twee stormen die vlak achter elkaar optreden, is dat schade die is veroorzaakt door de eerste storm, zorgt voor vervolgschade door de tweede, aldus Van Buchem.

Denk daarbij aan dakpannen die loswaaien en daarna bij de volgende storm ergens op vallen. Als het kan, dan is het verstandig om schade die is ontstaan snel op te ruimen, maar dat moet je wel pas doen als de storm is gaan liggen, zegt Van Buchem. En als je een paar dagen weg bent, dan kun je niet in alle gevallen opruimen. Er wordt dan ook niet minder uitgekeerd als er vervolgschade optreedt, aldus Van Buchem.

'Meldingen uit noorden komen nog'

Ook bij Centraal Beheer Achmea zijn er veel meldingen, "op het midden van de middag circa 5000", aldus woordvoerder Jennifer ten Have. "Dat is best veel, zeker ook omdat het beeld nog niet compleet is."

Aan het begin van de ochtend stond de teller nog op een kleine 3300 schademeldingen. 

De meldingen komen volgens Ten Have uit het hele land, 'dat is best bijzonder'. Aan de kust is volgens haar de schade groter en er zijn ook meer meldingen, maar uit het noorden waren er vanochtend nog niet zo veel meldingen, waarschijnlijk omdat de storm daar pas later op zijn zwaarst was.

Ten Have verwacht dat er in de rest van het weekend nog meer schademeldingen bijkomen. En de meeste zakelijke klanten zullen pas op maandag melden, als het om minder urgente schade gaat, denkt zij. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Albert Heijn, Thuisbezorgd bezorgen niet: voor veiligheid medewerkers

'Veel grote schades'

Wat opvalt is volgens Ten Have dat er veel grote schades zijn. "Het is een vrij extreem beeld, het is heel hevig geweest, met hele dakbedekkingen die van daken afwaaiden en ook veel zonnepanelern die loswaaiden."

Er zijn bijna 70 mensen aan het werk om telefonische schademeldingen op te nemen. Ook online komen veel meldingen binnen, daar zitten ook nog tientallen medewerkers achter. "Het is alle hens aan dek, ook collega's van andere afdelingen zijn bijgesprongen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weer een storm in een glas water, dacht Nancy. Toen waaide haar dak eraf

Drie keer zoveel mensen om meldingen op te nemen

Ook bij Univé zijn er veel meer meldingen dan bij andere stormen. Storm Dudley zorgt voor rond de 700 schademeldingen en voor Eunice staat de teller aan het begin van de middag op 3300, aldus woordvoerder Wouter Meijering.

De schade is nu tussen de 3 en 3,5 miljoen euro, zegt hij, "maar nog lang niet alle schades zijn binnen, laat staan getaxeerd en verwerkt." Meijering denkt dat het aantal schademeldingen en het schadebedrag nog zal oplopen.

Op de service centres, waar schademeldingen binnenkomen, zitten nu drie keer zoveel mensen als normaal, zegt hij. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van