Vooral prijsvechters duurder

Vliegtickets worden paar tientjes duurder door EU-klimaatbeleid

18 februari 2022 12:24
Prijsvechters op Eindhoven Airport. Beeld © REX by Shutterstock HH

De Europese plannen om klimaatverandering tegen te gaan zullen ervoor zorgen dat vliegtickets al snel een paar tientjes duurder worden. Vooral voor vluchten met prijsvechters zal meer neergelegd moeten worden.

Dat blijkt uit een rapport dat onderzoeksbureau CE Delft schreef in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Min 55 procent in 2030

De EU heeft vorig jaar in een wet vastgelegd dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 verlaagd moet zijn met 55 procent. In 2050 moet de hele EU klimaatneutraal zijn. Dat betekent dus dat alle CO2 die dan nog uitgestoten wordt, gecompenseerd moet worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De nieuwe klimaatwet van Timmermans: dit staat erin

Daarom moet ook de luchtvaartsector verduurzamen. Zo moeten maatschappijen steeds meer gaan betalen voor hun uitstootrechten, nu krijgen ze die nog voor het overgrote deel gratis. Dat zullen ze vermoedelijk doorberekenen aan de klanten, en dat gaat een paar euro bovenop de ticketprijs doen is de verwachting.

Accijnzen tikken aan

De grote klapper zit hem in de accijns op kerosine en de verplichting om steeds meer klimaatvriendelijke brandstof te gaan gebruiken. Sinds mensenheugenis hoeven vliegmaatschappijen geen accijnzen te betalen over de vliegtuigbrandstof. Dat gaat veranderen.

En hoewel het neerkomt op zo’n 38 cent per liter in 2050 en tot die tijd geleidelijk oploopt, tikt dat toch aardig aan op een vliegticket. Voor vluchten met reguliere maatschappijen betekent dit een prijsstijging van ruim 6 procent in 2030. Maar bij de prijsvechters, waar weinig ruimte zit om hogere kosten niet door te berekenen aan klanten, zorgt dit naar verwachting voor een prijsstijging van bijna 14 procent.

Bijna 17 procent duurder

Al bij al worden vluchten met prijsvechters binnen Europa de komende acht jaar gemiddeld 16,8 procent duurder als gevolg van de voorgenomen maatregelen. Voor een vliegreis met het gezin naar een mediterraan eiland die nu zo'n 800 euro zou kosten, betaal je dan toch ruim 130 euro meer.

Vluchten met traditionele maatschappijen worden zo'n 7,3 procent duurder door de plannen in 2030.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KLM-topman Elbers zwijgt in alle talen over vertrekbonus

2050 is nog 28 jaar weg en in de tussentijd kan er nog wel heel erg veel gebeuren, maar dan zouden de prijzen maximaal 24 procent stijgen bij prijsvechters en 14,5 procent bij reguliere maatschappijen als gevolg van de Europese voorstellen.

Die voorstellen moeten overigens nog wel goedgekeurd worden door de lidstaten en het Europees Parlement. Daar kan dus nog best wat aan veranderen. Maar de algehele doelstelling voor de EU ligt al vast in de klimaatwet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van