Ga naar de inhoud
Handig

Einde thuiswerken in zicht: zo kom je het snelst door de file

File op de A2. Beeld © Robin Utrecht

Het thuiswerkadvies komt waarschijnlijk snel te vervallen en dat kan maar één ding betekenen: fileleed. En altijd weer die vraag: hoe jakker je het snelst er doorheen?

De een zweert bij de rechterbaan, de ander bij de linker, en weer een ander springt in ieder gat dat valt. Helemaal zeker weet je het nooit, maar het maakt wel degelijk uit welke strategie je kiest.

Dat blijkt uit een analyse die het Nationaal Dataportaal Wegverkeer maakte. Dat is een club van overheidsorganisaties die gegevens delen over het wegverkeer.

Blijf links

Uit een analyse van 64 files op vier trajecten blijkt overduidelijk dat je het best op de linkerbanen kunt blijven als je een beetje snel door de file wilt komen. Ongeveer zeven op de tien keer is een van de linkerbanen de snelste weg naar de verlossing.

Helemaal rechts houden is misschien relaxt, maar zeker niet snel. Uit het onderzoek blijkt dat de rechterbaan slechts één op de tien keer het snelst is op de drie onderzochte trajecten met meer dan twee rijstroken.

De tijdwinst die je kunt halen door de juiste baan te pakken, is ook best aanzienlijk. Op een traject van vijf kilometer is het verschil tussen de langzaamste baan en de snelste gemiddeld tussen de vier en zes minuten.

Heeft wisselen zin?

Ja en nee. Om te kijken of wisselen zin heeft, keken de onderzoekers ook naar wat het oplevert als je iedere keer wisselt naar de snelste baan. Helemaal precies is dat niet, want daarvoor is gekeken naar welke baan het snelste is tussen twee meetpunten, die meestal zo'n 500 meter uit elkaar liggen. In het echt kun je natuurlijk ook tussen die punten wisselen wanneer je wilt.

Hoe dan ook: het verschil tussen de snelste baan en het snelste traject als je iedere keer wisselt naar de snelste baan, bleek maar klein. Gemiddeld iets meer dan een minuut.

Zeker niet verwaarloosbaar, een minuut is toch mooi meegenomen als je toch al laat bent. Het grote probleem is natuurlijk: hoe weet je van tevoren wat de snelste baan gaat zijn? Het antwoord is natuurlijk dat je dat niet van tevoren weet, en als je mis gokt kom je alleen maar later aan.

Dus wil je snel door de file? Kies een van de linkerbanen.

Bekijk ook: Files oplossen doe je zelf

01:18
Bron: RTL Z