Ga naar de inhoud
Tot 0,5 procentpunt erbij

Hypotheekrente maakt sprong omhoog: grootste weekstijging sinds kredietcrisis

Een vrouw kijkt naar het aanbod bij een makelaar. Beeld © Peter Hilz

De hypotheekrente is afgelopen week gemiddeld het hardst gestegen sinds juni 2008. Dat blijkt uit cijfers van hypotheekadviseur De Hypotheekshop.

Daaruit blijkt dat op een enkeling na alle geldverstrekkers, oftewel banken, verzekeraars en andere aanbieders van hypotheken, deze week hun tarieven hebben verhoogd.

0,2 tot 0,5 procentpunt

De hypotheekrente stijgt de laatste weken gestaag. Daarbij ging het geregeld om stijgingen van 0,05 procentpunt. Maar dit keer ging het om verhogingen van 0,2 tot 0,5 procentpunt, wat leidt tot de grootste gemiddelde weekstijging sinds juni 2008, toen we nog midden in de kredietcrisis zaten.

Inflatie
Lees ook:
Inflatie en rente stijgen: ING zet geld opzij voor wanbetaling hypotheken

De stijging van de historisch lage hypotheekrente komt niet als een totale verrassing. Zo stijgen de rentetarieven op langlopende staatsleningen al een paar maanden. Staatsleningen zijn zo'n beetje de meest risicoloze beleggingen die er zijn, dus als de rente daarop stijgt, zal de rente voor banken en verzekeraars ook oplopen als zij voor lange tijd geld ophalen om een hypotheek mee te bekostigen. De hypotheekrente beweegt daardoor mee met de rente op staatsleningen.

Ook lijken de geldvertrekkers begonnen met het inspelen op de mogelijke afbouw van de aankoopprogramma’s van de Europese Centrale Bank, die de marktrente al lange tijd drukken. Als die marktrente stijgt, trekt dat de hypotheekrente waarschijnlijk mee.

Meer aanvragen

Berichtgeving over de hogere hypotheekrente zorgt ondertussen voor een toestroom aan hypotheekaanvragen. Per week gaat het om 3.000 tot 14.000 aanvragen, een stuk hoger dan de wekelijks circa 10.000 aanvragen in 2021, blijkt uit de cijfers van De Hypotheekshop, dat deze week ruim 20.000 aanvragen verwacht.