Ga naar de inhoud
Ajax zwijgt

Dickpics kunnen Overmars bonus van 1,25 miljoen kosten

Marc Overmars. Beeld © ANP

Marc Overmars, die deze week ten val kwam als bestuurder bij Ajax door grensoverschrijdend gedrag, heeft daags voor zijn aftreden nog een 'tekenbonus' van 1,25 miljoen euro gescoord omdat zijn contract werd verlengd. Maar de kans is levensgroot die bonus aan zijn neus voorbij gaat door zijn wangedrag,

In december kondigde Ajax groots aan dat de club Overmars langer aan zich had weten te binden als directeur voetbalzaken. Zijn contract, dat tot 2024 zou lopen, werd verlengd tot 2026. Door de successen die Ajax de afgelopen jaren heeft behaald, zowel financieel als sportief, stond Overmars bij veel clubs in de belangstelling en dus was Ajax er veel aan gelegen om de voormalig topvoetballer binnenboord te houden.

Dikke bonus

"De samenwerking met mijn collega-directieleden is erg goed, net als met de mensen op de Toekomst met wie ik samenwerk op het gebied van scouting, jeugd, transfers en dergelijke. Ik heb het gevoel dat ik voorlopig nog niet klaar ben bij Ajax, dus ik ga hier graag nog door", zei Overmars toen nog.

Met die nieuwe benoeming kwam niet alleen baanzekerheid, maar ook een hele dikke bonus. Uit de stukken van de buitengewone aandeelhoudervergadering (BAVA) die op 28 januari werd gehouden, blijkt dat de vleugelspeler van weleer een tekenbonus van 1,25 miljoen euro zou krijgen voor zijn nieuwe contract.

Overmars
Lees ook:
Overmars weg bij Ajax om grensoverschrijdende berichten

Nog diezelfde dag, op 28 januari, werd hij herbenoemd door de raad van commissarissen en was alles ook formeel in kannen en kruiken.

Dickpics

Ruim een week later was alles anders. Via een persbericht 's avonds laat liet Ajax weten dat de directeur voetbalzaken per direct Ajax verlaat, nadat aan het licht was gekomen dat hij lange tijd vrouwelijke collega's ongepaste berichten heeft gestuurd, waaronder volgens NRC foto's van zijn penis.

Daarmee kan hij uiteraard fluiten naar zijn salaris van 8 ton per jaar en zijn prestatiebonussen die konden oplopen tot ruim 1,2 miljoen euro per jaar. Maar het lot van de de tekenbonus, in feite een aanblijfbonus, is onduidelijk. Hij was immers al benoemd.

Ajax zwijgt

Ajax zelf hult zich in ieder geval in nevelen. Een woordvoerder laat na anderhalve dag denken weten 'geen uitspraken te doen' over de afwikkeling van de zaak en verwijst verder naar de BAVA-stukken.

Toch heeft het er alle schijn van dat het seksueel overschrijdende gedrag van Overmars hem al direct 1,25 miljoen euro kost. Errol Keyner, adjunct-directeur van de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB), noemt het 'ondenkbaar dat de bonus niet wordt teruggestort'. De VEB komt op voor de belangen van aandeelhouders, en kijkt dus ook kritisch naar Ajax, dat beursgenoteerd is.

'Geilneef'
Lees ook:
'Geilneef' Overmars 'drong zich op' aan vrouwen bij Ajax

"Ik kan me niet voorstellen dat Ajax geen clausule heeft opgenomen waardoor die onder bepaalde omstandigheden moet worden teruggestort", aldus Keyner. De beleggersvoorman verwacht dat in zo'n clausule bijvoorbeeld staat dat het geld terug moet als zou blijken dat hij een greep in de kas heeft gedaan, of aan de slag gaat bij Feyenoord. "Dit past in dat rijtje."

Als zo'n clausule niet zou bestaan, zijn de poppen wat Keyner betreft helemaal aan het dansen. "Mocht dat niet zo zijn, dan moeten er meer mensen weg. Maar ik denk dat zélfs Ajax hier rekening mee heeft gehouden."

Rust

Op de vraag of het geld terug moet, geeft Ajax in ieder geval geen antwoord. Van Overmars zelf is sinds de affaire aan het licht kwam niks meer vernomen. In een statement liet hij weten dat hij met rust gelaten wil worden.