Voeding en energie duurder

Inflatie in januari naar 6,4 procent, hoogste in 40 jaar

10 februari 2022 07:36 Aangepast: 10 februari 2022 07:56
Ook voeding en energie werden flink duurder. Beeld © ANP

De inflatie is in januari opgelopen naar 6,4 procent op jaarbasis. Dat is het hoogste niveau in meer dan 40 jaar. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend bekend.

Volgens het CBS zorgden met name de hogere voeding- en energieprijzen ervoor dat de inflatie verder is opgelopen.

Records

In december werd nog een inflatie van 5,7 procent gemeten wat ook al het hoogste niveau was in bijna 40 jaar. In augustus 1982 stegen de prijzen gemiddeld met 5,9 procent op jaarbasis.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Dagelijks leven wordt duurder: dit is waarom

Volgens het CBS was de gas- en elektriciteitsrekening in de eerste maand van 2022 bijna 90 procent duurder dan een jaar eerder. In december was de prijsstijging op jaarbasis 75 procent. De bijdrage van energie aan de totale inflatie bedroeg ruim 3 procentpunt.

Maatregelen

Het kabinet heeft maatregelen genomen om de stijging van de energierekening te verminderen. De heffingskorting op de energierekening is verhoogd en het belastingtarief op elektriciteit werd verlaagd.

Ondanks de verlaging van de energiebelasting nam de prijsstijging op jaarbasis van energie toe. Dit komt volgens het CBS doordat de variabele leveringstarieven van energie in januari verder stegen.

Voeding

Voedingsmiddelen waren in januari 4,3 procent duurder dan een jaar eerder, in december was dit 2,6 procent. Bij vrijwel alle soorten voedingsmiddelen was de prijsstijging op jaarbasis in januari hoger dan in december.

Brood, kaas en kwark hadden de grootste bijdrage aan deze ontwikkeling. De prijsontwikkeling van kleding en schoenen drukte daarentegen de inflatie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore