Ga naar de inhoud
Overlast

Ook Rotterdam verbiedt nieuwe dark stores voor flitsbezorging

Een dark store van Gorillas aan de Rotterdamse Hoogstraat. Beeld © ANP Foto

Net als Amsterdam worstelt Rotterdam met de snelle groei aan flitsbezorgers. Daarom voert de Maasstad voorlopig een vestigingsverbod in voor dark stores, de distributiecentra met dichtgeplakte ruiten in woonwijken van waaruit de boodschappen bezorgd worden.

Het verbod geldt in eerste instantie voor een jaar, maakte de gemeente vandaag bekend. Via dark stores leveren flitsbezorgers als Gorillas en Getir de bestellingen af bij hun klanten.

Irritatie bij bewoners

In Rotterdam zijn inmiddels een stuk of 13 dark stores. Die mini-distributiecentra zijn vaak in winkelstraten gevestigd in woonwijken, waar ze voor overlast zorgen. Doordat er vrachtwagens moeten lossen, maar ook omdat de bezorgers op straat wachten op hun volgende klus.

De flitsbezorging wordt meestal per fiets of scooter afgeleverd. Die vervoersmiddelen staan veelal opgesteld voor de dark store, waardoor ze de stoep blokkeren. Ook nemen de bezorgers het niet altijd even nauw met de verkeersregels, wat voor gevaarlijke situaties en irritatie bij omwonenden zorgt.

Aantal
Lees ook:
Aantal flitsbezorgdiensten stijgt razendsnel: 'Alles moet sneller'

In de oude bestemmingsplannen wordt geen onderscheid gemaakt tussen de functies 'winkel' en 'distributiecentrum' voor winkelpanden. Daar gaat de gemeente het komende jaar verandering in brengen. Met een nieuw bestemmingsplan moet de toekomstige vestiging van dark stores in goede banen worden geleid.

Beter reguleren

"In voorbereiding op het nieuwe bestemmingsplan onderzoeken we op welke locaties en onder welke randvoorwaarden flitsbezorgdiensten met dark stores kunnen worden toegestaan", zegt wethouder Bas Kurvers van Bouwen en Wonen.

"Met flitsbezorging op zich is niets mis, maar hoe het nu in de praktijk gaat is bloedirritant", aldus wethouder Roos Vermeij van Economie. "Met dit besluit stellen we orde op zaken en kunnen we de komst van nieuwe dark stores beter reguleren." 

Flitsbezorger
Lees ook:
Flitsbezorger Gorillas haalt 850 miljoen euro op voor groei

Amsterdam besloot een week geleden al om de vestiging van nieuwe dark stores voorlopig aan banden te leggen. Naast Gorillas en Getir zijn ook Flink en Zapp als flitsbezorgers daar actief. In Rotterdam zit Zapp nog niet. 

Meer druk op bestaande locaties

Flink zegt in een reactie 'teleurgesteld' te zijn over het besluit van de gemeente. "Er is ook in Rotterdam grote vraag naar een snelle boodschappenbezorgservice", zegt een woordvoerder. "Het besluit van vandaag zal leiden tot een grote druk op bestaande locaties, aangezien uitbreiden nu niet mogelijk is."

De flitsbezorger wil hierover in gesprek gaan met de gemeente. 

Ook Gorillas laat weten in gesprek te willen met gemeenten. "We zijn bovenal teleurgesteld en verbaasd nu te lezen dat sommige gemeenten maatregelen naar buiten brengen zonder ons hierbij te betrekken. Wij blijven ons hoe dan ook constructief opstellen en gaan altijd met plezier met gemeenten in overleg hoe zaken beter kunnen. Komende tijd zullen wij ons daar extra hard voor inspannen", stelt het bedrijf. 

Bekijk ook deze video:

03:16