Topambtenaar op Financiën

Oud-Kamerlid Snels (GroenLinks) moet nieuwe toeslagenaffaire voorkomen

28 januari 2022 17:39 Aangepast: 28 januari 2022 23:29
Bart Snels bij zijn afscheid als Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Beeld © Peter Hilz/ANP

Bart Snels keert terug op het ministerie van Financiën. De voormalige GroenLinks-politicus wordt inspecteur-generaal bij de Inspectie belastingen, toeslagen en douane. Vorig jaar oktober stapte hij nog op als Tweede Kamerlid wegens de in zijn ogen te innige samenwerking met de PvdA.

De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met zijn benoeming. De voordracht van Snels kwam op voorstel van minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Snels begint zijn nieuwe baan op 1 februari.

De politicus zat sinds 2017 in de Tweede Kamer, waar hij namens GroenLinks het woord voerde over financiën. Op 14 oktober vorig jaar stapte hij echter onverwacht op. In zijn afscheidsbrief aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp schreef hij dat hij 'inhoudelijke bezwaren' heeft tegen de samenwerking tussen de fracties van GroenLinks en de PvdA.

'Grote verantwoordelijkheid'

Nog geen vier dagen later kwam de vacature voor inspecteur-generaal voorbij. Een kans die Snels met beide handen aangreep. "Een grote uitdaging en forse verantwoordelijkheid", twittert hij bij zijn bekendmaking. "Heel veel zin om met een gemotiveerd team aan het werk te gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bart Snels weg als Kamerlid GroenLinks om samenwerking met PvdA: 'Kiezersbedrog'

De Inspectie belastingen, toeslagen en douane is een nieuwe, onafhankelijke toezichthouder die rechtstreeks rapporteert aan minister Sigrid Kaag van Financiën. De dienst werd vorig jaar in het leven geroepen na de toeslagenaffaire waarbij tienduizenden ouders door de Belastingdienst onterecht als fraudeur werden aangemerkt. 

Belang van de burger centraal

In zijn nieuwe rol is Snels eindverantwoordelijk voor het toezicht op de uitvoering van wetten en regels. Zijn werk moet er toe leiden dat er meer wordt gehandeld vanuit het belang van de burger. De topambtenaar krijgt daarbij hulp van 25 medewerkers.

Eerder was Snels onder meer beleidsmedewerker bij het ministerie van Financiën en docent economie aan de Universiteit Twente. Ook werkte hij als redacteur bij televisieprogramma Buitenhof en als directeur van het Wetenschappelijk Bureau GroenLinks.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van