Ga naar de inhoud
Minder stress

Aantal arbeidsongevallen fors gedaald in coronajaar 2020

In de bouw zit een ongeluk altijd in een klein hoekje. Beeld © ANP / Erik van 't Woud / Hollandse Hoogte

Het aantal arbeidsongevallen is in 2020, het eerste jaar van de coronacrisis, fors gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Vooral het aantal bedrijfsongevallen met stress of intimidatie als oorzaak daalde fors. Toch is het nog te vroeg om deze ontwikkeling aan de coronacrisis toe te schrijven.

In 2020 vonden er 77.000 arbeidsongevallen plaats die zulke ernstige gevolgen hadden dat het slachtoffer minimaal vier dagen niet kon werken. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het samen met onderzoeksinstituut TNO uitvoerde. 

In 2019, toen de economie nog op volle toeren draaide en thuiswerken een stuk minder gebeurde, vonden er nog 93.000 arbeidsongevallen plaats. Dat waren er ongeveer net zo veel als in 2017 en 2018. In 2020 daalde het aantal arbeidsongevallen omgerekend met ruim 17 procent.

Te vroeg voor conclusies

Toch is het te vroeg om te concluderen dat de daling te danken is aan de effecten van de coronacrisis, zoals het vele thuiswerken. "2020 was wel een uitzonderlijk jaar, waarin veel is veranderd op de arbeidsmarkt, maar we hebben niet kunnen doorgronden of dit het aantal arbeidsongevallen heeft beïnvloed", vertelt Tanja Traag, onderzoeker van het CBS.

"Op zich is de veiligheid op de werkplek al heel lang een punt van aandacht, bij werkgevers en vakbonden", geeft zij als andere verklaring voor de daling. 

Bijna
December 2020:
Bijna 100.000 bedrijfsongevallen in 2019, stress regelmatig de oorzaak

De grootste daling van het aantal bedrijfsongevallen was in de industrie en in de logistieksector. Door coronamaatregelen en omdat er minder verkeer op de wegen was, denk je dan misschien. Opnieuw is het te vroeg om er conclusies aan te verbinden, aldus Traag. 

"Het is in ieder geval niet evident zo dat er minder arbeidsongevallen waren omdat er veel meer mensen thuis werkten, zo simpel ligt het niet." Ze wijst bijvoorbeeld op de afname van het aantal arbeidsongevallen in de gezondheidszorg, toch niet bepaald een sector waar werd afgeschaald tijdens de coronacrisis.

Minder stress

Ook bij de oorzaken voor arbeidsongevallen deed zich iets opmerkelijks voor. Het aantal gevallen dat te wijten was aan psychische overbelasting, waar stress en intimidatie onder vallen, daalde het hardst ten opzichte van 2019. 

Omdat er meer mensen thuiswerkten, zou je dan toch denken. "De link met thuiswerken ligt wel voor de hand", begint Traag. "Maar aan andere kant hebben we dit wel eens eerder gezien en kun je nog niet spreken van een trendmatige ontwikkeling."

Bij verreweg de meeste arbeidsongevallen was de oorzaak er overigens een van fysieke aard. Uitglijden, struikelen of op een andere manier vallen en fysieke overbelasting door te zwaar tillen of het maken van een verkeerde beweging komen relatief vaak voor. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van