Energiebedrijf Ennatuurlijk bracht tussen 1999 en 2014 bij haar klanten onterecht 100 euro per jaar in rekening voor een zogenaamde bijdrage in de aansluitkosten. Sommige klanten, allen aangesloten op de stadsverwarming, betaalden hierdoor meer dan duizend euro te veel. Ze kunnen het geld terugvorderen, heeft de rechter besloten.
Het energiebedrijf voorziet binnen de gemeente Eindhoven zo'n 5.600 woningen en binnen de gemeente Tilburg zo'n 24.650 woningen van stadsverwarming. Als iedereen zijn geld terugvordert, kost de zaak Ennatuurlijk minstens 45 miljoen euro.
De gezinnen betaalden geld om zich aan te sluiten op de stadsverwarming. Daarnaast rekent Ennatuurlijk ééns per jaar een zogeheten 'bijdrage aansluitkosten'.
Tot 2012 konden de klanten niet zien dat ze dit betaalden, omdat dit op de factuur als onderdeel van het vastrecht in rekening werd gebracht. Sinds dat jaar wordt de kostenpost los op de factuur genoemd.
Onterecht
In zowel Eindhoven als Tilburg is er een stichting die opkomt voor de belangen van gebruikers van stadsverwarming. Die stichtingen stapten gezamenlijk naar de rechter. De rechtszaak loopt al jaren maar liep veel vertraging op.
De klagers vinden dat de energieleverancier en haar rechtsvoorgangers, de jaarlijkse aansluitbijdrage onterecht in rekening heeft gebracht en nog steeds brengt bij de afnemers. Er zou daar geen wettelijke of contractuele reden voor zijn.
Geen verwarmingsketel
Volgens Ennatuurlijk mocht het bedrag wel gerekend worden, omdat een klant al geld bespaart omdat er geen aansluiting op het gasnet nodig is en klanten ook geen verwarmingsketel hoeven te kopen. Volgens het bedrijf mochten en mogen zij daarom jaarlijks de 100 euro in rekening brengen.
De rechter is het hier niet mee eens. In de contracten met de klanten staat hier namelijk niets over, ook was het niet terug te zien op de facturen.
Ennatuurlijk laat weten 'heel teleurgesteld' te zijn over de uitspraak. "We gaan het vonnis bespreken met onze juridisch adviseurs en sluiten een hoger beroep niet uit," aldus een woordvoerder.

Eerder in opspraak
Ennatuurlijk kwam eerder dit jaar ook in opspraak, omdat het net als andere stadswarmteleveranciers de energierekening voor 2022 fors verhoogde, vanwege de hogere gasprijzen terwijl de klanten helemaal niet zijn aangesloten op het gasnet.
Dat mag, de tarieven voor stadsverwarming zijn gekoppeld aan die van de gasprijs, maar Ennatuurlijk verhoogde de bedragen veel meer dan concurrenten.
Prijsverhoging
Bij Ennatuurlijk gaat het om een prijsverhoging van ongeveer 28 euro per maand, uitgaand van een jaarlijks verbruik van 30 gigajoule. Dat is inclusief de beloofde compensatie vanuit de overheid. Zonder compensatie zou het neerkomen op een verhoging van 50 euro per maand, becijfert het bedrijf.
Bij Vattenfall gaat een klant na aftrek van de compensatie 13 euro per maand extra betalen bij een verbruik van 28,6 gigajoule. Bij Eneco gaat het bij 28 gigajoule om een stijging van gemiddeld 22,62 euro na compensatie.