Ga naar de inhoud
Hand op de knip

Sportmarketeers: 'Gekte op transfermarkt keert gewoon weer terug'

Nasser al-khelaifi, eigenaar van Paris Saint-Germain betaalde in 2017 222 miljoen euro voor Neymar. Nog steeds een record. Beeld © Getty Images

In de voetbalwereld leken de bergen tot aan de hemel te groeien, maar nu er door de coronacrisis ook minder inkomsten zijn, houden de clubs de handen op de knip. Er wordt minder uitgegeven aan transfers. Volgens sportmarketeers is dit echter van korte duur. "Die gekte qua transfersommen keert gewoon weer terug."

222 miljoen euro. Dat betaalde Paris Saint Germain in 2017 toen de Braziliaanse aanvaller Neymar de overstap maakte van Barcelona naar PSG. Het was puur een afkoopsom. In Parijs zou Neymar nog eens 36 miljoen euro per jaar gaan verdienen.

Diepe zakken

Een absurd transferbedrag, maar Nasser Al-Khelaïfi, eigenaar van PSG heeft diepe zakken en betaalde een jaar later ook nog eens 180 miljoen euro om Kylian Mbappé na een jaar huur definitief van Monaco naar PSG te halen.

Lege
Lees ook:
Lege stadions zorgen voor lagere transfersommen: 'De hele voetbalwereld geeft minder uit'

Sinds de coronacrisis staat de handrem er echter op. Zo werden deze zomer door PSG met Wijnaldum, Messi en Sergio Ramos vooral transfervrije spelers binnengehaald. De club trok alleen de portemonnee voor Achraf Hakimi, die naar verluidt 60 miljoen euro kostte.

Handrem

Is de lucht door de coronacrisis nu uit de transfermarkt en betalen we voortaan 'normale' bedragen? Nee, denkt voetbalkenner en sportmarketeer Bob van Oosterhout.

"Twee jaar geleden dachten we dat de handrem er echt op zou gaan. Maar achteraf valt het me erg mee. Er zijn nog steeds clubs die flink geld spenderen en waarvan ik denk 'waar haal je het vandaan.' Ze zeggen dat corona hen hard raakt en tegelijkertijd geven ze 20 miljoen euro uit."

Vraag en aanbod

Zodra de coronacrisis voorbij is, stijgen de prijzen weer, denkt sportmarketeer Frank van den Wall Bake. "Daar ben ik van overtuigd. Alles wordt momenteel beïnvloed door corona. Sponsors zijn aarzelend, clubs zitten krap bij kas en kunnen minder snel handelen."

Van den Wall Bake haalt een oude economische wetmatigheid aan over prijsmechanismes. Als de vraag groter is dan het aanbod, stijgt de prijs. "Momenteel is er even meer aanbod dan vraag naar bepaalde spelers. Maar de voetbalwereld wordt na corona wel weer als vanouds. Dan worden weer dezelfde extreme bedragen betaald als voorheen."

Van
Lees ook:
Van Genua tot FC Den Bosch: investeerders storten zich op betaald voetbal

Het coronavirus kan ons door alle mutaties ook nog jaren teisteren. "Ook dan zullen sponsors er geld in blijven steken. Het is toch een grote vorm van entertainment en die bedrijven moeten op een of andere manier reclame voor hun producten maken en de klant opzoeken. Wel denk ik dat spelers met hoge salarissen dan vaker een contract zullen krijgen voor één of twee jaar en niet direct vier jaar. Even de kat uit de boom kijken."

Messi

De coronacrisis slaat dus minder hard toe dan hij had verwacht, maar er zijn door de crisis zeker dingen veranderd, weet van Oosterhout. Hij noemt het vertrek van de bekende aanvaller Lionel Messi, die in tranen bekend maakte dat hij - kind van de club - Barcelona ging verlaten omdat ze zijn salaris niet konden betalen.

"Een half jaar geleden stond Barcelona op omvallen, met een miljardenschuld", zegt Van Oosterhout. Het Spaanse dagblad El Mundo becijferde zelfs dat de totale schuld van Barcelona 1,173 miljard euro was, inclusief te betalen salarissen, geld dat andere clubs tegoed hadden en leningen bij de bank.

Uitgaven

"En inmiddels koopt de club weer voor miljoenen spelers in. Ze geven verhoudingsgewijs minder uit dat twee jaar geleden, maar voor een club die technisch gezien op omvallen stond, zijn het nog steeds kapitalen."

Voorzitter
Lees ook:
Voorzitter Barcelona hoopte dat Messi voor niks zou spelen

Barcelona kocht bijvoorbeeld voor 55 miljoen euro Ferran Torres van Manchester City. Er waren in de zomer ook spelers vertrokken waardoor er wat ruimte kwam in het salarisplafond, maar een normaal bedrijf dat in zwaar weer zit kan zich dergelijke uitgaven niet veroorloven.

Goldman Sachs

In de voetbalwereld is alles anders, zegt van Oosterhout. Zo kreeg Barcelona dit najaar van de zakenbank Goldman Sachs een nieuwe lening van 595 miljoen euro en ook investeringsfonds CVC staat in de rij om geld in de club te steken.

Van Oosterhout: "Toen de coronacrisis uitbrak, bleken er twee soorten clubs te zijn. De clubs die de huishouding al goed op orde hadden konden de coronasituatie redelijk goed oplossen. En voor clubs die eigenlijk al onderliggend lijden hadden was corona de nekslag."

Rijke sjeiks

Toch zijn ook die clubs niet omgevallen. Er zijn simpelweg te veel sjeiks en andere investeerders die ze overeind houden, als liefhebberij bijvoorbeeld, aldus Van Oosterhout.

"Die sjeiks weten van gekkigheid niet wat ze met hun geld moeten doen. Dat de transferbedragen tot nu toe lager zijn en er meer gehuurd wordt, is naar mijn gevoel maar een momentopname. Dat kan ieder moment weer veranderen."

Miljardenstrijd
Lees ook:
Miljardenstrijd om Spaanse voetbalrechten: topclubs saboteren investeerder CVC

Sneeuwbaleffect

Ook sponsors blijven loyaal, de wedstrijden worden immers wel uitgezonden op tv en in sommige landen is publiek ook weer welkom.

Van Oosterhout: "Iedereen ondergaat het, al is het natuurlijk wel de vraag hoe lang sponsors nog geduld hebben in de landen waar geen publiek welkom is, zoals Nederland. Je sponsort een club namelijk niet alleen vanwege je naam in het stadion. Je wilt ook je zakenrelaties meenemen naar de skybox of businessseat."

De sportmarketeer is er echter van overtuigd dat de gekte op de transfermarkt weer zal terugkeren. "Het kan heel snel kantelen. De transfermarkt werkt als een sneeuwbal. Als er één club in beweging komt, gaat ze allemaal. Erling Haaland moet bijvoorbeeld ondanks de coronacrisis een recordbedrag opleveren voor Borussia Dortmund. En van dat geld kan die club dan weer andere spelers kopen."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van