Tien rijkste mannen bezitten 1,5 biljoen dollar: 'Verdubbeling in pandemie'

Het vermogen van de tien rijkste mannen op aarde verdubbelde tijdens de pandemie, waardoor ze samen nu 1,5 biljoen dollar (1,3 biljoen euro) waard zijn. Tegelijkertijd kwamen meer dan 160 miljoen mensen wereldwijd in armoede terecht. "Een dramatische stijging", schrijft Oxfam Novib.
Mensenrechtenorganisatie Oxfam Novib brengt vandaag een rapport uit over de economische ongelijkheid. Deze wordt steeds groter.
Van Musk tot Zuckerberg
De organisatie schat het vermogen van de 10 rijkste mannen ter wereld op basis van de Forbes-lijst van miljardairs uit 2021, met daarin onder meer Elon Musk (Tesla), Jeff Bezos (ex-topman Amazon), Bernard Arnault (luxemerken Louis Vuitton Moët Hennesy), Bill Gates (Microsoft), Mark Zuckerberg (Facebook) en Warren Buffet (topinvesteerder).
Twee jaar geleden, toen de pandemie uitbrak, waren zij nog goed voor een gezamenlijk vermogen van 700 miljard dollar (613 miljard euro). Inmiddels is hun gezamenlijke vermogen dus 1,5 biljoen dollar (1,3 biljoen euro). De toename is sneller dan de afgelopen 14 jaar en de 'grootste gemeten stijging ooit', schrijft Oxfam.

Oxfam: personeel merkt niets van megawinsten supermarkten
Met name vrouwen en andere achtergestelde groepen zoals mensen van kleur en lhbti'ers zijn de dupe van de pandemie, zegt de organisatie. Oxfam wees hier in een eerder onderzoek naar de verdeling van rijkdom tijdens de pandemie al op.
Vrouwen en meisjes verloren in coronajaar 2020 gezamenlijk 800 miljard dollar aan inkomsten, berekende Oxfam. Ook verloren zij hun kans op een baan of scholing.
Ook in Nederland
Ook in Nederland is het gat tussen de allerrijksten en de meerderheid van de bevolking groot, vindt Oxfam. "Het opgetelde vermogen van de 2120 rijkste Nederlanders is groter dan dat van de 10 miljoen armste", stelt de organisatie.

Rapport: uitstoot superrijken 'buitensporig' en gevaar voor armsten
Nederland heeft ook verantwoordelijkheid om de verdeling van arm en rijk aan te pakken, vindt Oxfam. "Maar die urgentie zien we nauwelijks nog terug in het coalitieakkoord dat deze week in de Tweede Kamer wordt besproken", vertelt Oxfam-directeur Michiel Servaes.
"Als het gaat om internationale solidariteit, de aanpak van belastingontwijking en een eerlijke verdeling van vaccins moet de ambitie echt omhoog."
Ongelijkheid neemt verder toe
Oxfam verwacht dat de ongelijkheid tussen landen de komende periode zal toenemen. Het onder meer niet tijdelijk opheffen van patenten op coronavaccins betekent volgens de organisatie ook dat mensen in ontwikkelingslanden een grotere kans hebben om te overlijden aan de gevolgen van het coronavirus.
Het rapport publiceert Oxfam zoals ieder jaar met de start van het World Economic Forum in het Zwitserse bergdorp Davos. Dat wordt vanwege de coronamaatregelen ook dit jaar virtueel gehouden.