Corona

Lege stadions zorgen voor lagere transfersommen: 'De hele voetbalwereld geeft minder uit'

15 januari 2022 09:38 Aangepast: 19 januari 2022 09:24
Lege tribunes bij Heerenveen-Feyenoord in december. Beeld © ANP

Na een korte winterstop rolt de bal in de eredivisie sinds vrijdagavond weer. In de wintertransferperiode probeerden clubs zich weer te versterken of juist van overbodige spelers af te komen. Het grote verschil met andere jaren: er werden minder hoge transfersommen betaald en vaker werd voor huurconstructies gekozen.

De achttien eredivisieclubs mogen zich slechts twee keer per jaar versterken met spelers die van club wisselen, rond de zomerstop en rond de winterstop, waarbij de huidige transferperiode tot 31 januari loopt.

Ongeveer 50 spelers verwisselden deze winter tot nu toe van club, van Brian Brobbey die op huurbasis naar Ajax terugkeerde tot Joey Veerman die naar PSV ging.

Miljoenen

In de wereld van de voetballerij vliegen de miljoenen je om de oren. Zo betaalde PSV ongeveer 6 miljoen euro voor Veerman en krijgt Ajax voor de naar Oekraïne vertrekkende Neres 12 miljoen euro.

Flinke bedragen, maar als spelers van dit niveau (met nog lopende contracten) een jaar geleden van club waren gewisseld, was er veel meer betaald.

Minder inkomsten door lege stadions

Wereldwijd zitten de clubs in zwaar weer en in Nederland is het niet anders. De sponsorinkomsten zijn gelijk gebleven, met sponsors worden vaak meerjarige contracten afgesloten waarvan de meeste nog uit de pre-coronatijd stammen. Publiek is echter in onze voetbalstadions al lang niet toegestaan en dat hakt er flink in.

In de zomerse transferperiode viel de schade nog mee. Nederlandse clubs besteedden toen 74 miljoen euro aan transfers, bijna evenveel als andere jaren. Wereldwijd ging de rem er wel op. Volgens Wereldvoetbalbond FIFA werd er 7,5 procent minder gespendeerd.

Feyenoord

Er kwam echter wel fors minder geld binnen bij de eredivisieclubs. Met name de grote Nederlandse clubs, waar veel fans komen, hebben veel schade. Feyenoord, waar pre-corona wekelijks ongeveer 45.000 fans zaten, zag de opbrengst in het voetbalseizoen 2020/2021 met 26 miljoen euro dalen, zo staat in het jaarverslag.

Door te korten op spelerssalarissen, door een lagere huur en doordat veel fans geen geld terug wilden, werd 16 miljoen euro aan kosten bespaard, overheidssteun zorgde voor nog eens 8 miljoen. Toch werden rode cijfers geschreven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

FIFA: transferbedragen verder gedaald in 2021

Nieuwe lockdown

Het nieuwe seizoen 2021/2022 begon goed, fans waren welkom. Op 13 november 2021 werd echter een nieuwe lockdown afgekondigd door het kabinet. Feyenoord werd door een inhaalwedstrijd die van september naar december was verplaatst het hardst getroffen. De club moest het sinds de lockdown vijf wedstrijden zonder publiek doen. Dat kost volgens de club meer dan een miljoen per wedstrijd.

Details over de actuele financiën wil de Rotterdamse club niet geven. "We publiceren één keer per jaar een jaarverslag. Tussentijds doen we verder geen inhoudelijke uitspraken over onze financiën, maar het moge duidelijk zijn dat de financiële gevolgen nog altijd behoorlijk zijn," zegt een woordvoerder tegen RTL Z.

In de zomer van 2021 werden er voor 3,72 miljard dollar aan spelers getransfereerd. In de zomer van 2021 werden er voor 3,72 miljard dollar aan spelers getransfereerd.

Ajax

Het beursgenoteerde Ajax boekte een nettoverlies van 8,1 miljoen euro over het boekjaar 2020/2021, terwijl een seizoen eerder nog bijna 21 miljoen euro winst werd gemaakt. De netto-omzet bij de Amsterdammers bedroeg 125,2 miljoen euro, een daling van 37,1 miljoen euro, vooral als gevolg van het spelen zonder publiek.

Ook Ajax wil geen inzage in de financiën geven en verwijst naar het jaarverslag. "Wij hebben verder geen openbare berekeningen. De verwachting is dat in het tweede deel van februari de cijfers over de periode 1 juli 2021 - 31 december 2021 worden gepubliceerd", aldus een woordvoerder.

PSV

PSV is veel opener over de actuele financiën. Het gebrek aan thuiswedstrijden kost PSV ongeveer 1,2 miljoen euro per wedstrijd, zo zegt financieel directeur Jaap van Baar. 

"Het gaat met name om misgelopen recettes. En we lopen ook nog eens 300.000 euro per wedstrijd mis doordat er geen verkoop van eten of drinken of merchandiseverkoop is." Een klein lichtpuntje: de club spaart ruim 100.000 euro uit, bijvoorbeeld omdat er geen beveiliging hoeft te worden ingehuurd en er geen schoonmaak nodig is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voetbalclubs dreigen met zelf openen stadions voor publiek

Bakker zonder meel

Per jaar speelt de Brabantse club minstens 17 thuiswedstrijden in de eredivisie, los van eventuele bekerduels en Europese duels. Alleen al de niet-verkochte kaartjes en business seats zijn dan -bij 17 wedstrijden- goed voor zeker 20 miljoen euro aan misgelopen inkomsten. Geen wonder dat er dit jaar minder wordt uitgegeven aan transfers en salarissen.

"Als we een speler willen aantrekken en dit binnen de begroting past, dan doen we dit. Je moet toch de ingrediënten kopen voor je product. Een bakker zonder meel is ook niets", maakt Van Baar de vergelijking.

"Maar je ziet wel dat de markt terughoudender is. Er wordt vooral geïnvesteerd in spelers die echt het verschil kunnen maken. Voor de breedte kijken clubs nu meer naar transfervrije spelers of huur of proberen clubs een jeugdspeler in te passen", aldus Van Baar.

Jaarverslag

Sommige fans kochten geen seizoenkaart omdat ze de bui al zagen hangen. In het seizoen 2021/2021 ging het volgens het jaarverslag om 6,7 miljoen euro minder seizoenkaartomzet, miste PSV miljoenen door het ontbreken van losse kaartverkoop en had de club geen recettes uit de vier Europa League-wedstrijden, die onder reguliere omstandigheden bijna drie miljoen euro hadden opgeleverd. 

Bij slechts twee Eredivisie-wedstrijden en één vriendschappelijke wedstrijd was er beperkt publiek aanwezig, op 1,5 meter afstand.

Joey Veerman verhuisde voor ongeveer 6 miljoen euro van Heerenveen naar PSV. Joey Veerman verhuisde voor ongeveer 6 miljoen euro van Heerenveen naar PSV.

Vooraf betaald

Van Baars taak bij PSV: het huishoudboekje op orde houden en zorgen dat de club gezond blijft. "Met onze liquiditeit zit het goed en we zijn nog in staat om klappen op te vangen. Als voetbalclub heb je als voordeel dat veel supporters een seizoenkaart hebben en die betalen vooruit, net als de houders van een skybox of business seat. Begrotingstechnisch komt de impact dan op een later moment, als de supporters geld terugkrijgen."

Bij Europese en bekerwedstrijden is dit een ander verhaal.  Daar wordt per wedstrijd een kaartje gekocht. "Wij hebben de wedstrijden tegen Sturm Graz en Fortuna Sittard zonder publiek moeten spelen, waar we eerder al vijf Europese wedstrijden met beperkt publiek moesten spelen."

De impact op de sponsorinkomsten blijft grotendeels intact. De wedstrijden worden immers gespeeld en op tv uitgezonden. Daardoor krijgen de sponsors wel waar ze voor betaald hebben, namelijk zichtbaarheid.

De hoeveelheid getransfereerde voetballers, volgens de FIFA. De zomer van 2021 vergeleken met andere zomers. De hoeveelheid getransfereerde voetballers, volgens de FIFA. De zomer van 2021 vergeleken met andere zomers.

Businessmodel in gevaar

Nederlandse voetbalclubs hebben allemaal hetzelfde businessmodel. Spelers jong en goedkoop aantrekken, deze laten ontwikkelen en met zoveel mogelijk winst proberen te verkopen.

Van Baar: "De hele voetbalwereld geeft minder uit. Uit onderzoek is gebleken dat het aantal spelersmutaties gelijk is gebleven, maar de hoeveelheid geld die ermee gemoeid is, is met 40 procent gedaald. Daar moeten we ook op anticiperen."

Overheidssteun

Het kabinet trok in november 36 miljoen euro extra uit aan coronasteun voor de sportsector. Daarvan ging ongeveer 30 miljoen euro naar het betaald voetbal. De steun betreft drie weken, van 12 november tot 3 december.

"Met dat geld compenseren we supporters en zakelijke relaties die kaarten hebben. Deels dan, want die 30 miljoen euro, verdeeld over meerdere clubs, is bij lange na niet genoeg om alles te vergoeden, nu de stadions langer dicht blijven."

PSV speelt de eerstkomende thuiswedstrijd (23 januari) tegen Ajax, twee weken later wacht AZ. Van Baar hoopt dat bij de wedstrijd tegen AZ echt weer publiek welkom is. "Zeker bij die toppers wil je publiek hebben, niet alleen financieel maar ook qua beleving en sfeer. Voetbal speel je voor je supporters."

Eredivisie CV: 'De rek is eruit'

Na de persconferentie van vrijdagavond stuurde de Eredivisie CV een statement uit. De betaald voetbalclubs willen dat er vanaf 28 januari weer toeschouwers worden toegelaten bij wedstrijden.

"Wij kunnen niet langer zonder publiek spelen. Vorig seizoen leidde dat tot een verlies van meer dan 100 miljoen euro voor de sector. En de schade voor de langere termijn is zeer ernstig."

Concurrentie buitenland

Dit tast de kwaliteit van het Nederlands voetbal aan, zo menen de clubs. "De concurrentie met het buitenland is al heel groot. In de rest van Europa zijn de stadions wel of gedeeltelijk open. Terwijl wij te maken hebben met dezelfde omikronvariant. Dat maakt de concurrentiepositie nagenoeg ondoenlijk.", zo stellen de clubs.

"Op dit moment is er nog geen 100 procent compensatie voor alle wedstrijden die wij noodgedwongen zonder publiek moeten spelen. NOW en andere generieke regelingen helpen, maar zijn niet toereikend", aldus de Eredivisie CV.

Ook PSV heeft net als andere clubs NOW (loonkostensubsidie) en TVL (vastelastensubsidie) aangevraagd. Financieel directeur Jaap Van Baar: "Het gaat bij ons (seizoen 2020/2021) om ongeveer 10 procent van de totale omzet. Bij kleine clubs is dat ongeveer 35 procent. Dat komt omdat de NOW-steun gemaximeerd is op twee keer het dagloon, tot 114.000 euro (bruto jaarsalaris)," aldus de financiële man die tot 2016 als Manager Finance and Control bij de Eredivisie CV werkte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van