Ga naar de inhoud
220 miljoen niet genoeg

Kabinet trekt 250 miljoen extra uit voor aardbevingsgebied Groningen

Een beschadigd huis in het Groningse Overschild. Beeld © Kees van de Veen/ANP

Het kabinet trekt nog eens 250 miljoen euro uit voor de verbetering en verduurzaming van woningen voor Groningers in het aardbevingsgebied. Zo moet er voldoende budget zijn voor alle bewoners die in aanmerking komen voor de 10.000 euro per huishouden.

Dat schrijft staatssecretaris Hans Vijlbrief voor Mijnbouw vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. De aankondiging komt voor de bestuurder op een goed moment. Volgende week maandag en dinsdag bezoekt hij de regio om in gesprek te gaan met betrokkenen, waaronder bewoners.

Begin deze week ontstonden er lange wachtrijen van mensen bij het aanvragen van de 10.000 euro per huishouden. Al snel bleek dat het subsidieplafond van ruim 220 miljoen euro was bereikt en dreigden zo’n 25.000 huishoudens achter het net te vissen.

'Niet meer dan terecht'

"Ik betreur de gang van zaken en heb afgelopen maandag direct gezegd dat ik mijn best zou doen om te kijken of ik dit kon oplossen", schrijft de staatssecretaris. "Het is voor al die Groningers die zonder resultaat urenlang in de rij hebben gestaan, letterlijk in de kou buiten of digitaal, niet meer dan terecht dat ook zij de aanvraag kunnen doen."

Groningers
Lees ook:
Groningers massaal in de rij voor subsidie aardbevingsgebied

Groningen wordt al decennialang geplaagd door aardbevingen, veroorzaakt door de gaswinning. Duizenden woningen staan op de nominatie om te worden versterkt omdat zij niet aan de veiligheidsnormen voldoen, maar in veel gevallen komt dat feitelijk neer op sloop en nieuwbouw.

Spoedig maar zorgvuldig

Maar niet iedereen komt voor dat versterkingsprogramma in aanmerking. Veel mensen hebben daar lang over in onzekerheid gezeten, en mede daarom weinig tot geen onderhoud aan hun woning gepleegd. Voor deze groep is, in samenspraak met de regio, deze subsidieregeling opgetuigd.

Duizenden
Lees ook:
Duizenden Groningers grijpen naast compensatie door subsidieloterij

Het is nog niet bekend wanneer zij hun aanvraag kunnen indienen. Vijlbrief wil zich ervoor inspannen dat dit zo spoedig mogelijk maar ook zorgvuldig gebeurt. In totaal zouden zo'n 53.000 huishoudens in het aardbevingsgebied aanspraak kunnen maken op de regeling.

'Enige oplossing'

De extra miljoenen worden in Groningen met gejuich ontvangen. De commissaris van de Koning, René Paas, spreekt van een juiste beslissing. "Op die manier kan elke inwoner die er recht op heeft, ook aanspraak maken op 10.000 euro om zijn huis te verbeteren."

De afgelopen dagen heeft Paas als delegatieleider van regionale bestuurders veel contact gehad met Vijlbrief. "We zijn blij dat de staatssecretaris meteen de koe bij de hoorns heeft gevat. Dit was eerlijk gezegd de enige oplossing. Maar het moest nog wel even gebeuren."

Waarom de Groninger gaskraan toch weer opengaat

02:29