Nog steeds wegwerpzakjes

Albert Heijn kan plasticzakjesbelofte niet waarmaken: 'Duurt wat langer'

14 januari 2022 15:47 Aangepast: 14 januari 2022 15:48
Een duurzaam verszakje naast het oude wegwerpzakje. Beeld © ANP

Ondanks de belofte om vanaf 2022 geen plastic wegwerpzakjes meer te gebruiken op de groenteafdeling zijn ze bij veel filialen van Albert Heijn nog niet in de ban gedaan. Het vervangen van het wegwerpspul voor een milieuvriendelijker alternatief bleek nog niet zo eenvoudig.

In maart van vorig jaar kondigde de supermarktketen aan de er spoedig een einde zou komen aan de wegwerpzakjes om je sperziebonen en bloemkolen in te stoppen. "Eind 2021 zijn de gratis plastic zakjes in alle winkels verdwenen", aldus de supermarkt toen.

Door geen gratis plastic zakjes meer te verstrekken zou er 243.000 kilo plasticafval worden bespaard. Toch liggen ze nog in menig AH-vestiging, alsof er niks is veranderd.

Vertraging

Een woordvoerder van de supermarktketen bevestigt dat de oude wegwerpzakjes nog niet uit het winkelbeeld zijn verdwenen, maar benadrukt dat dat nog steeds wel het doel is. Over een paar maanden zou het echt zo ver moeten zijn. "Het duurt iets langer dan we gepland hadden."

Volgens de supermarkt 'komt er best veel bij kijken'. Het probleem zou hem vooral zitten in het alternatieve 'verszakje' van de Zaanse grootgrutter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Albert Heijn op de vingers getikt: 'klimaatneutrale' melk misleidend

Dat zakje (30 cent per stuk) is uitwasbaar en herbruikbaar, maar er schortte blijkbaar nog wel wat aan. "Op basis van de eerste klantervaringen hebben we de kwaliteit van de verszakjes verbeterd", laat de woordvoerder weten.

De zakjes bleken namelijk niet makkelijk uit de verpakking te komen en raakten daardoor soms beschadigd. Dat euvel zou verholpen moeten zijn, maar nu zijn er niet genoeg verszakjes om het plastic al van de groenteafdeling te kunnen verbannen.

De nieuwe inschatting van Albert Heijn is dat over twee tot drie maanden de plastic zakjes écht niet meer in de supermarkt liggen.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van