Ga naar de inhoud
Bij Frans restaurant

Rutte trakteert Trudeau op goedkoop dinertje, trekt portemonnee voor reis Macron

Rutte en Trudeau wachten op hun eten in het Haagse restaurant Pastis, 29 oktober 2021. Beeld © ANP

'Ons bin zuunig' geldt ook voor het werkdiner dat premier Mark Rutte zijn Canadese collega Justin Trudeau vorig jaar aanbood. De twee aten een hapje bij het Haagse restaurant Pastis en dat kostte een stuk minder dan je misschien zou denken.

In totaal declareerde Mark Rutte 803 euro en 32 cent voor het werkdiner voor de 13 personen waaruit het gezelschap bestond. Behalve voor Trudeau en zichzelf betaalde Rutte ook de rekening voor de Canadese delegatie. Omgerekend was die nog geen 60 euro per persoon. 

Mineraalwater

Een mogelijke reden dat de rekening zo laag uitviel is dat er maar weinig alcohol werd gedronken. "Er is voornamelijk Frans mineraalwater genuttigd. Een enkeling een glaasje wijn, maar ze hadden ook maar beperkte tijd", laat Michel Kentin van het restaurant weten aan RTL Z. Volgens een journalist die de twee premiers spotte, dronk Trudeau een glaasje bubbels. 

Het gezelschap kreeg een selectie van de kaart geserveerd. Daar staan typische Franse gerechten als foie gras, confit de canard en kikkerbilletjes gebakken in knoflook op. 

Spannende avond

In het restaurant op loopafstand van het Torentje kijken ze terug op een geslaagde avond. "We krijgen niet vaak (buitenlandse) premiers over de vloer dus vandaar dat het voor ons ook spannend was", aldus Kentin. "Temeer omdat we geen geschikte zaak zijn voor grote groepen."

Toch verliep alles volgens Kentin op rolletjes. "Ze hebben net als iedere andere gast Pastis ervaren zoals het is: lekker ongedwongen eten zonder poespas." Er waren ook andere gasten in de zaak aanwezig, blijkt onder meer uit een foto die het kantoor van Trudeau online plaatste

Op en neer naar Parijs

Voor de bijpraatsessie met die andere Franssprekende wereldleider declareerde Rutte, die toen nog demissionair was, een fors hoger bedrag. Voor het bezoek aan Emmanuel Macron op 31 augustus vorig jaar werd een privéjet van het bedrijf Jet Netherlands ingehuurd. 

De kosten voor de inhuur werden verdeeld over alle passagiers, Ruttes deel kwam uit op 1476,92 euro. Hoeveel mensen er nog meer meevlogen, meldt de RVD niet. 

De trein was geen optie

De reden dat er een privéjet werd ingehuurd voor het retourtje naar Parijs was dat het regeringsvliegtuig 'op dat moment niet beschikbaar was', laat een woordvoerder van de RVD weten. 

Rutte
Oktober 2019:
Rutte betaalt koning ruim 13.000 euro voor lift in privéjet naar Bilderbergconferentie

De trein pakken, tegenwoordig toch gepropageerd als milieuvriendelijk alternatief voor het vliegtuig, was geen optie. "Gezien het programma van de minister-president was de langere reistijd per trein niet haalbaar", aldus de RVD. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief