Ga naar de inhoud
Boekwinkels willen open

Ontevredenheid winkeliers en horeca stijgt: 'We willen open'

Lege winkelstraten in Nederland. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Veel winkeliers hebben het helemaal gehad met de lockdown, waardoor zij hun deuren gesloten moeten houden. Boekwinkels doen in een open brief aan het kabinet een oproep om weer open te kunnen en Gooise winkeliers drinken uit stil protest koffie met hun klanten.

In een open brief aan demissionair minister-president Mark Rutte roept Audax, het bedrijf achter bladen als Weekend en Mijn Geheim en achter lectuurwinkel AKO, op om verkooppunten van kranten, tijdschrijften en boeken als essentieel te beschouwen. Dan zouden ze weer open kunnen.

Audax zegt in de open brief, die in onder meer het Financieele Dagblad staat, de oproep niet alleen te doen voor de aangesloten Bruna-, AKO- en Readshop- en andere lectuurwinkels, maar ook voor de leveranciers en klanten.

Audax verwijst naar België, Duitsland en Frankrijk, waar kranten, tijdschriften en boeken wel als esssentieel worden beschouwd. Volgens het bedrijf is een verdere verlening van de lockdown 'funest' voor winkels die lectuur verkopen.

Koffie drinken in Bussumse winkels

Winkeliers in de Bussumse Spiegelstraat voeren vandaag een 'stil protest' tegen de lockdown. Ze doen dat door hun winkels open te doen, niet om klanten binnen te laten en iets te verkopen, maar om met hen een kopje koffie te drinken, vertelt Nicole Schut, mede-eigenaar van kledingwinkel Bibi's.

Veel klanten zijn de afgelopen weken in het buitenland geweest en ze hebben gezien hoe de maatregelen in andere landen zijn, aldus Schut.

Zelf was ze in Málaga in Spanje, 'en daar is geen persoon die niet met mondmasker op straat loopt en alle terrassen en de restaurants binnen zitten vol", zegt zij. Daarbij lijkt de Omikronvariant van het coronavirus voor minder ernstige effecten te zorgen, aldus Schut.

'Nog veel kleding in de rekken'

"Dus waarom zouden wij nog langer moeten boeten, we hebben nog rekken vol met items die we normaal gesproken voor de kerst en oud en nieuw al hadden verkocht."

Bij Bibi's kunnen klanten overigens geen koffie krijgen, maar als ze vanaf de deurmat leuke kleding zien hangen, dan kunnen ze die mee naar huis krijgen om daar te passen.

Amsterdamse winkeliers: open vanaf 14e

Amsterdamse winkeliers en horeca-ondernemers, verenigd in Amsterdam City, zijn ondertussen bezig met een petitie waarin ze de (demissionaire) regering oproepen de horeca en winkels op 14 januari, vanaf komende vrijdag dus, weer open te gooien. 

In de petitie wordt, net als door Audax, gewezen op landen om ons heen, waar winkels en horeca wel open mogen. Ook noemen ze de omikron-variant, die minder heftig lijkt te zijn voor mensen.

Topdrukte
Lees ook:
Topdrukte in Antwerpen: 'In Nederland mag je niets'

'Click & collect dekt schade niet'

Daarbij zeggen ze onder meer dat het systeem van click & collect de schade niet kan dekken en hetzelfde geldt voor de schadevergoeding door de overheid, claimt Amsterdam City.

De petitie was zaterdagmiddag ondertekend door ruim 4300 mensen. Dat lijkt niet veel, mede gezien de bijna 900.000 mensen die alleen al in Amsterdam zelf wonen.

Belgische winkels en horeca bloeit 

Mogelijk zijn heel wat mensen naar België geweest, om daar lekker te shoppen en wat te eten en te drinken.

Nederlanders zijn de afgelopen tijd zo veel aan het winkelen geweest in Antwerpen, dat volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws veel winkeliers 20 tot 30 procent meer omzet hebben gedraaid dan normaal, dankzij 'de Hollanders'.

Parkeerterrein vol Nederlandse auto's

Eind december stond een parkeerterrein in de Antwerpse binnenstad voor meer dan de helft vol met Nederlandse auto's, zag RTL Z eind december al.

"Het is hier echt een gekkenhuis. De zaken zitten gewoon vol, binnen en buiten. Het is alsof het zaterdag is, zo druk", zei de eigenaar van een aantal Antwerpse horecazaken, terwijl het een doordeweekse dag was.

Ook in andere Belgische steden kon je de afgelopen weken veel Nederlanders horen.