Dood moslimmannen

Inhuur landsadvocaat voor Srebrenica-zaken kost staat 2,6 miljoen euro

07 januari 2022 07:11 Aangepast: 10 januari 2022 10:32
De Moeders van Srebrenica na afloop van de uitspraak van de Hoge Raad, juli 2019. Beeld © ANP

De staat is tot nu toe 2,6 miljoen euro kwijt aan het inhuren van het kantoor van de landsadvocaat voor de juridische strijd in de nasleep van de val van Srebrenica. 

Het gaat om declaraties van advocatenkantoor Pels Rijcken, dat optreedt als landsadvocaat, voor alle rechtszaken die in de afgelopen decennia zijn gevoerd over de aansprakelijkheid van de staat voor de dood van zo'n 8000 moslimmannen.

De declaraties zijn openbaar gemaakt door het ministerie van Defensie na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). 

Verschillende rechtszaken

Het gaat om rechtszaken die zijn gevoerd namens de stichting Moeders van Srebrenica, waarbij de nabestaanden van zo'n 6000 omgekomen mannen zijn aangesloten. 

Daarnaast zijn er rechtszaken gevoerd door de nabestaanden van de tolk Hasan Nuhanovic en de elektricien Rizo Mustafic. Die twee mannen waren op de basis van de Nederlandse VN-troepen, Dutchbat genaamd, werkzaam. 

Nederlandse VN-missie

Volgens de nabestaanden is Nederland medeschuldig aan de dood van de mannen, omdat de Nederlandse VN-missie niet ingreep toen het Bosnisch-Servische leger onder aanvoering van generaal Ratko Mladić de stad binnenviel. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Definitief levenslang voor Mladic om volkerenmoord Srebrenica

De mannen werden vervolgens van de vrouwen en kinderen gescheiden. Zij werden daarna vermoord en in massagraven gedumpt. 

Slechts deels aansprakelijk

Volgens de Nederlandse rechters is de Nederlandse staat alleen deels aansprakelijk voor de dood van ruim 300 mannen die bescherming hadden gezocht tegen de troepen van Mladić op de Dutchbatbasis. Deze uitspraak werd in 2019 bevestigd door de Hoge Raad, de hoogste bestuursrechter van ons land. 

Miniatuurvoorbeeld
Juli 2019:

Hoge Raad: Nederlandse staat deels aansprakelijk voor val Srebrenica

Voor alle zaken, van de rechtbank via het gerechtshof naar de Hoge Raad, leunde de staat flink op de juridische steun van Pels Rijcken. In totaal declareerde dit kantoor voor een totaalbedrag van 2.626.621,27 euro voor deze zaken. Ter vergelijking: in 2020 maakte de staat 33 miljoen euro over voor alle juridische hulp van de landsadvocaat dat jaar, meldde EenVandaag in november 2021

Een vertekend beeld

Volgens advocaat Simon van der Sluijs geeft het bedrag van 2,6 miljoen een vertekend beeld van de daadwerkelijke kosten voor de staat. "Op Defensie werken ook allemaal juristen en is er ambtelijke ondersteuning. Zelfs het NIOD (NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, red.) is ingeschakeld", zegt Van der Sluijs. Hij stond met zijn kantoor Van Diepen Van der Kroef nabestaanden bij die zich hadden verenigd in de groep Moeders van Srebrenica. 

Hij denkt dat de werkelijke kosten voor de staat een factor twee hoger zijn dan de kosten voor de facturen van de landsadvocaat. "Ambtenaren en het NIOD hebben misschien niet hetzelfde uurtarief, maar voor alles wat wij moesten uitzoeken, daar hadden zij ondersteuning voor."

"Het krachtenveld is niet gelijk op het moment dat je tegen de staat procedeert."

Hierdoor was het 'speelveld volkomen ongelijk', aldus Van der Sluijs. Zijn advocatenkantoor ontving wel een zogeheten toevoeging van de raad voor de rechtsbijstand, een vergoeding voor juridische kosten van de staat voor mensen die weinig geld hebben. Maar op deze regeling wordt 'al jaren beknibbeld', aldus de advocaat. 

Waardeloos uurtarief

"Het krachtenveld is niet gelijk op het moment dat je tegen de staat procedeert", zegt de advocaat. "Wij kregen 98 euro per uur, dat is een redelijk waardeloos uurtarief voor een commercieel kantoor." Het uurtarief van de landsadvocaat schat hij in op 325 tot 350 euro. "En dat is laag voor een kantoor als Pels Rijcken." 

Het voeren van deze zaak is dan ook meer een 'bijdrage van ons kantoor'. "Er zitten ongelofelijk veel onbetaalde uren in."

Europees Hof voor de Rechten van de Mens

De juridische strijd is ook nog niet voorbij, want de Moeders van Srebrenica zijn begin 2020 naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg gestapt om de uitspraak van de Hoge Raad aan te vechten. Wanneer deze uitspraak zal doen is nog niet bepaald, laat Van der Sluijs weten.

Miniatuurvoorbeeld
Maart 2021:

Schandaal bij de landsadvocaat: wat is er aan de hand?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van