Normaal krijgen ze in januari de meeste aanmeldingen. Maar juist nu zijn ze dicht. Doordat sportscholen in de meest cruciale maand van het jaar gesloten zijn, lopen ze veel omzet mis. Sportschooleigenaren balen. "Als we snel open mogen, halen we misschien een deel van de schade nog in. Maar lang moet het niet duren."
Buiten sporten met maximaal twee leden tegelijkertijd en een instructeur. En online lessen aanbieden. Het is het enige dat sportscholen momenteel mogen.
"We hebben zelfs spinningfietsen en sportattributen naar onze leden gebracht. Zodat ze thuis mee kunnen doen aan een virtuele spinningles of oefeningen. Maar daar helpen we vooral bestaande leden mee. Mensen die nog geen lid zijn, melden zich in veel kleinere aantallen aan dan normaal in januari", zo zegt Kim Brouns, woordvoerder van Anytime Fitness Benelux.
Deze fitnessketen heeft ongeveer 120 vestigingen in Nederland. De vestigingen die worden gerund door franchisenemers hebben tussen de 500 en 800 leden. Normaliter komt ongeveer een kwart van de nieuwe leden in januari binnen, de maand dat de meeste mensen goede voornemens hebben.
Contributie
"Er zijn ook mensen die toch zijn begonnen. Die gewoon buiten aan de bak gaan. Maar dat is niets in vergelijking met de aantallen die je normaal haalt", aldus Brouns.
Het afgelopen jaar heeft een deel van de sporters die er wel was, ook opgezegd omdat de sportscholen verschillende keren dicht moesten. Er wordt namelijk wel iedere maand 40 euro contributie afgeschreven.
"We gaan altijd in gesprek met leden die op willen zeggen. Als er eentje afhaakt is het niet zo erg. Maar als er honderden vertrekken, dan ga je failliet of kun je de club sluiten. Maar gelukkig hebben we verhoudingswijs trouwe leden. We zitten vaak in dorpskernen waar de franchisenemers iedereen bij naam kennen."
Afhakende leden
Ook het Vlissingense Fitness Fitaal krijgt harde klappen door de januarisluiting. "Niemand wordt lid voor een online programmaatje. Normaliter komen er in januari vijftig tot honderdvijftig nieuwe klanten bij, dat wisselt per jaar. Die missen we nu. Het is moeilijk het hoofd boven water te houden", aldus sportschooleigenaar Jan Van Den Bergh.
Ook hij biedt buitenlessen voor twee personen en diverse online lessen aan. Toch haken sommige leden af. "We hadden duizend leden maar zijn er nu al vierhonderd kwijt", schat hij in. Dat terwijl zijn vaste lasten doorlopen.
"Gelukkig hebben wij veel trouwe leden die wel blijven betalen. Anders hadden we de deur al moeten sluiten. Ik hoop dat we medio januari of in februari weer open mogen. Dan haal je nog net de klanten met goede voornemens binnen. Anders is het te laat. De tweede druktegolf komt pas in mei, als mensen bikiniklaar willen zijn."
Basic Fit
Het beursgenoteerde Basic Fit is de grootste fitnessketen van Nederland. Het lidmaatschap hoeven de leden in ieder geval tot 14 januari niet te betalen. De automatische incasso is bevroren vanwege de sluiting van de clubs. Toen bekend werd dat de sportclubs dicht moesten daalde de beurskoers.
Vanwege de beursnotering wil het bedrijf niets zeggen over aantallen leden en de hoeveelheid leden dat heeft opgezegd. Ook is niet openbaar hoeveel aanmeldingen er normaliter in januari binnenkomen.
"Maar januari is een belangrijke maand voor de fitnesssector. Meer bewegen staat traditiegetrouw in de top 3 van goede voornemens. De gevolgen van de lockdown zijn dus groot", aldus een woordvoerder.
Gezondheid
Niet alleen kwamen er normaliter meer nieuwe leden, ook kwamen bestaande leden in januari vaak vaker. De fitnessketen baalt dat ze die leden nu niet kan helpen. "In deze gezondheidscrisis moeten we nu juist alles op alles zetten om bewegingsarmoede tegen te gaan. In plaats van de toegang tot sport te beperken, zou het juist een onderdeel moeten zijn van de boostercampagne om Nederlanders weerbaarder te maken tegen ziektes."
Nederland is het enige land in Europa dat binnensport op slot heeft gezet, aldus de woordvoerder van Basic Fit.
"Dat snappen we niet. Sport en bewegen is essentieel voor de lichamelijke en mentale gezondheid. Talloze studies laten zien dat sport bijdraagt aan een gezond immuunsysteem. Fitte mensen worden minder snel ziek en herstellen sneller waardoor ze korter aanspraak maken op (ziekenhuis)zorg."
Rechtszaak
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het kabinet uitzoekt of sport en bewegen aangemerkt kan worden als een essentiële sector. Een motie van het CDA werd kort voor kerst aangenomen. Demissionair premier Rutte liet weten dat hij geen tijd had om het voor kerst uit te zoeken, maar ook nu is er nog geen duidelijkheid. Wel werd gisteren bekend dat vanaf 11 januari jongeren tot 17 jaar weer buiten mogen sporten.
Honderd sportscholen lieten eind december weten naar de rechter te willen gaan om de tijdelijke sluiting van hun sector aan te vechten. Het gaat met name om vechtsportscholen (kickboksen, boksen). Via crowdfunding proberen de sportscholen 7800 euro in te zamelen voor een rechtszaak. Dat geld is nog lang niet binnen.
Petitie 200.000 keer getekend
De rechtszaak wordt ook niet gesteund door NL Actief, de brancheorganisatie van sportscholen. Wel is door de branchevereniging een petitie gestart, die ruim 200.000 keer getekend is. "Sport en bewegen is een essentiële dienstverlening", zo luidt de tekst.
Fitnessbedrijven schrijven normaal gemiddeld een derde van hun jaarlijkse inschrijvingen in in januari, zegt Ronald Wouters, algemeen directeur van NL Actief.
Momentum
"Dit is de tijd van goede voornemens. Naast de gevolgen voor de ondernemer zijn de gevolgen voor de gezondheid van Nederland enorm. Het gevaar is dat het momentum voorbij gaat terwijl het nu voor de gezondheid cruciaal is."
Sportkoepel NOC*NSF becijferde onlangs dat door de lockdown 52 procent van de volwassenen en 62 procent van de jongeren minder is gaan sporten, of zelfs geheel gestopt is met sporten. "Dat zijn alarmerende cijfers," zegt Wouters. "Het verband tussen obesitas en een ernstiger ziekteverloop door corona is al vaker aangetoond. We zijn blij dat de Kamer de gehele sportsector wil openen. Nu het kabinet nog."