Ga naar de inhoud
GIsteren geopend

Subsidiepot elektrisch rijden goed gevonden: al 19 miljoen aangevraagd

Een elektrische auto aan de laadpaal. Beeld © Berlinda van Dam

Automobilisten die in een elektrische auto willen gaan rijden, weten de subsidiepot van de overheid goed te vinden. Sinds het loket gisteren opende, werd er al bijna 20 miljoen euro aan subsidie uit de pot gevist.

Dat blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de club die de subsidies verstrekt.

91,4 miljoen

Dit jaar is er in totaal 91,4 miljoen euro subsidie beschikbaar voor mensen die elektrisch gaan rijden. 20,4 miljoen daarvan is gereserveerd voor tweedehands elektrische wagens en 71 miljoen euro voor nieuwe.

Vooral die tweede categorie is in trek. Voor de aanschaf of private lease van een nieuwe auto is in nog geen twee dagen tijd bijna 15,8 miljoen euro aan subsidie aangevraagd. Dat is zo'n 22 procent van het totale jaarbudget.

'Nederland
Lees ook:
'Nederland is wereldwijd koploper met elektrisch rijden'

Voor koop of lease van een tweedehands elektrische auto werd al voor 3,2 miljoen euro aan subsidie aangevraagd.

3350 euro voor nieuw, 2000 euro voor gebruikt

De subsidie is bedoeld om elektrisch rijden te stimuleren. Op die manier hoopt Nederland een stap dichterbij het halen van de klimaatdoelen te komen.

Wie een nieuwe elektrische auto koopt of leaset (als particulier, dus niet via de zaak) kan daarvoor 3350 euro subsidie krijgen. Voorwaarde is wel dat de auto een cataloguswaarde heeft van tussen de 12.000 en 45.000 euro.

Voor een tweedehands elektrische wagen krijg je 2000 euro subsidie, zowel bij koop als lease. Ook die auto's moeten wel een oorspronkelijke nieuwprijs hebben van tussen de 12.000 en 45.000 euro.

Op=op

Als je aanspraak wilt maken op de subsidie is het dus wel van belang dat er nog wat in de pot zit. Overigens verwacht RVO niet dat het zo hard blijft gaan met de aanvragen als op dag 1 en 2. Waarschijnlijk hebben veel mensen namelijk de koop van hun wagen uitgesteld aan het eind van vorig jaar om te kunnen profiteren van de subsidiepot in het nieuwe jaar.

Aangezien je de subsidie pas kunt aanvragen als je al een koopcontract of leaseovereenkomst hebt gesloten, kan het zo zijn dat de pot leeg is en je dus geen subsidie krijgt terwijl je wel die auto moet betalen. Als je dat risico wil uitsluiten kun je het best een ontbindende voorwaarde opnemen in je contract, tipt RVO.