Sint Maarten | Saint-Martin

Half Nederlands, half Frans: Caribisch eiland met twee gezichten

08 januari 2022 10:18 Aangepast: 08 januari 2022 10:21
Pinel Island bij St. Martin. Beeld © Kita van Slooten

Sint Maarten is een bijzonder Caribisch eiland: een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, maar het is óók een stukje Frankrijk. In het Nederlandse deel vind je het nachtleven, maar voor een goed diner lonkt de Franse kant. Saint Martin mag dan dunner bevolkt zijn dan haar Nederlandse buur, de beste restaurants staan op naam van de Fransen.

Halverwege de zeventiende eeuw tekenden de Nederlanders en Fransen een verdrag waarbij het eiland Sint Maarten werd verdeeld: het zuidelijke deel werd Nederlands, het noordelijke deel behoorde tot Frankrijk.

Twee landen op een eiland kleiner dan Texel

Nog altijd wordt het eiland, dat met een oppervlakte van 87 vierkante kilometer bijna de helft kleiner is dan Texel, bestuurd door twee overheden. Saint Martin valt onder Frankrijk en is daarmee deel van de Europese Unie. Hier kun je betalen met euro's en telefonisch gebruik maken van je Nederlandse bundel.

Maar betreed je Sint Maarten dan moet snel de roaming van je telefoon uitgezet worden, want sinds 2010 is een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. 

Een KLM toestel vlak boven Maho Beach. Een KLM toestel vlak boven Maho Beach.

Twee landen op een klein eiland. Voor de bewoners maakt het weinig uit. "Op het eiland is het 'ons kent ons'. Er heerst een dorpsgevoel", vertelt de Nederlandse Michele Korteweg die al elf jaar op Sint Maarten woont.

Verschil in sfeer

Korteweg werd tijdens haar stage bij de Heineken Regatta, de grootste zeilrace van het Caribische gebied, verliefd op het eiland én het werk. Nu is ze general manager van diezelfde regatta en de Sint Maarten Yacht Club.

Wonen en werken doet Korteweg in het Nederlandse deel, maar voor een avondje uit eten gaat ze naar Saint Martin. "Het eten aan de Franse kant is goed. Daar ga je er echt voor zitten, want Fransen nemen de tijd om te dineren." 

Er is volgens Korteweg wat dat betreft zeker wel een verschil in sfeer. "Aan de Nederlandse kant is het eten gericht op Amerikanen en heb je veel burgertenten."

Bar Lagoonies op Sint Maarten. Bar Lagoonies op Sint Maarten.

Amerikanen vormen dan ook het grootste deel van de toeristen die Sint Maarten bezoeken. "Voor hen is dineren aan de Franse kant echt een ervaring. Dat voelt luxe en exotisch", vertelt Korteweg.

Van Franse kikkerbilletjes tot lokale specialiteiten

Wie in de fine dining restaurants van Saint Martin de menukaart bekijkt, krijgt inderdaad het gevoel in Frankrijk te zijn. Foie gras, kikkerbilletjes, bouillabaisse en het typisch Franse dessert Paris-Brest. Je kunt het hier allemaal bestellen.

Bijvoorbeeld in de baai van Grand Case, de culinaire hotspot van Saint Martin, waar alles mogelijk is: uitgebreid dineren met een Frans tintje of juist een lokale specialiteit in een van de kleine openlucht barbecue-restaurantjes met uitzicht op zee. 

Rainbow Café in Grand Case. Rainbow Café in Grand Case.

Het bohemian chique Rainbow Café is een populaire plek in Grand Case. Een fijne stek voor ontbijt, lunch of diner en daarnaast één van de weinige plekken van Saint Martin waar gedanst kan worden. De Nederlandse Rose Atlas heeft een boetiekwinkeltje bij het strandrestaurant, dat gerund wordt door haar partner.

Nachtleven

 "Aan de Franse kant ga je uit eten, maar aan de Nederlandse kant is het nachtleven. Je hebt daar alle clubs", vertelt Atlas die vijf jaar geleden naar Sint Maarten kwam en op beide kanten van het eiland gewoond heeft. "Wij proberen een uitgaansgedeelte voor de Franse kant te creëren."

Dat doet Rainbow Café door altijd een dj te hebben en op zondagen een beachparty te organiseren. "Dat is echt onze drukste dag. Dan komen zowel locals als toeristen hierheen."

Een Caribisch biertje met uitzicht op zee. Een Caribisch biertje met uitzicht op zee.

Eilandbezoekers die door de straatjes van wat grotere plaatsen willen struinen, kunnen naar de twee hoofdsteden: Philipsburg is de hoofdstad van Sint Maarten, Marigot die van Saint Martin.

Of het in Philipsburg gezellig druk is of juist behoorlijk stil hangt af van of er die dag cruiseschepen liggen aangemeerd. Als dat zo is, ligt het strand vol, is er leven in de strandbarretjes en word je op de boulevard continu aangesproken met de vraag of je een strandbedje of een jetski wil.

Streetart en lolo's in Marigot

Marigot is rustiger en authentieker. Heel veel is er niet te doen, maar de kleurrijke streetart fleurt de muren op en een bezoek aan het eiland is niet compleet zonder een lokale lunch bij een van de lolo's, zoals de openlucht restaurantjes genoemd worden, en wat staat voor 'locally operated locally owned'.

Deze lolo's, waarvan Sandy's, Enoch's Place en Rosemary's Restaurant aanraders zijn, zitten naast elkaar aan de waterkant. Een vorige locatie moesten ze verlaten nadat orkaan Irma veel verwoest had. 

Kleurrijke streetart en wat laatste restjes orkaanschade in Marigot. Kleurrijke streetart en wat laatste restjes orkaanschade in Marigot.

Van die verschrikkelijke ravage is op het eerste gezicht nu weinig meer zichtbaar. In de grote lagune zie je nog scheepswrakken en lang niet alle huizen zijn weer in oude staat, maar er is sinds augustus 2017, toen Irma over het eiland raasde, al ontzettend veel opgeknapt. 

De terugkeer van bezoekers heeft daar bij geholpen, want de economie van het eiland draait voor 85 procent op toerisme. Toeristen die zowel de Nederlandse als Franse kant komen verkennen.

Leuk om te doen:

Saint Martin:

 • Lunchen of dineren bij La Villa Hibiscus, het allerbeste restaurant van het eiland, bovenop een heuvel met mooi uitzicht.
 • Met het pontje naar Pinel Island en een dagje niksen, cocktails drinken en verse vis eten bij Karibuni.
 • Bezoek Loterie Farm, een natuurreservaat waar je kunt wandelen, ziplinen of kunt liggen aan het mooie, maar tikje ordinaire zwembad.
 • Lunchen en zwemmen bij Anse Marcel Beach, een mooie baai en dito menukaart
 • Een stranddagje Orient Bay, waar je ook veel restaurants vindt en mooie beachclubs als Coco Beach en Bikini Beach.

Sint Maarten:

 • Vliegtuigen over je hoofd zien scheren op Maho Beach, dat direct aan de landingsbaan van Princess Juliana International Airport ligt. De ultieme plek voor vliegtuigspotters.
 • Lunchen en zwemmen bij het mooie Indigo Beach, een oase van rust.
 • Dansen in de openlucht bij nachtclub Mykonos, want die zijn gewoon open op Sint Maarten.
 • Vanaf het terras van de Sint Maarten Yacht Club kijken naar grote jachten die vanuit de lagune de zee opgaan. Dat gebeurt wanneer de brug opgaat, dagelijks om 09:30,10:30, 11:30 en dan weer om 15:00, 16:00 en 17:00.
 • Maak een boottocht met Boomerang en zie het eiland vanaf het water.
 • Bekijk de zonsondergang op Mullet Beach met een cocktail van Da Waterhole.
 • Muzikale talenten kunnen elke dinsdag meedoen met de jam session bij de gezellige bar Lagoonies. Met een biertje toekijken kan ook. Elke vrijdag is het salsa night en kunnen de heupen los.

 

Voor dit artikel ging onze redacteur op uitnodiging van Saint-Martin Tourist Office naar Sint Maarten/Saint Martin. De inhoud van het artikel is redactioneel onafhankelijk bepaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van