Woningbranden en autobranden

Ondanks vuurwerkverbod 10 miljoen euro schade tijdens jaarwisseling

04 januari 2022 06:30 Aangepast: 04 januari 2022 08:11
Veel illegaal vuurwerk werd in België gekocht. Beeld © ANP Foto

Een vuurwerkverbod? Tijdens de jaarwisseling was er weinig van te merken, met autobranden en woningbranden als gevolg. Het Verbond van Verzekeraars schat dat de schade bij consumenten uitkomt op circa 10 miljoen euro.

Dat is vergelijkbaar met een normale oud en nieuw zonder vuurwerkverbod of coronamaatregelen. De schade door medische kosten en schade bij bedrijven, scholen en kinderdagverblijven komt hier later nog bij.

Warme jaarwisseling

Het was de warmste oudjaarsnacht ooit gemeten en door het warme weer waren er veel mensen op de been. Dat zorgde voor extra schade, aldus Richard Weurding, algemeen directeur bij het Verbond van Verzekeraars. "Daarbij is meer (illegaal) vuurwerk afgestoken dan vorig jaar toen er ook sprake was van een verbod. Er is sprake van een schadebeeld zoals bij een gemiddelde jaarwisseling zonder vuurwerkverbod."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Burgemeesters: 'Opkomst zwaar illegaal vuurwerk moet worden aangepakt'

De verschillende autobranden en vuurwerk dat tegen auto's aan kwam, zorgden voor een kostenpost van 2 miljoen euro. De verzekeraars zien dan niet eens alle schade, want bij autobranden zijn alleen mensen met een all riskverzekering of beperkt casco verzekerd. Wie alleen een WA-verzekering heeft, heeft pech.

De vuurwerkschade in de laatste jaren. Dit jaar (21/22) lag de schade op 10 miljoen euro. De vuurwerkschade in de laatste jaren. Dit jaar (21/22) lag de schade op 10 miljoen euro.

Woningbranden

Woningbranden, gebarsten ramen en andere schade aan huizen, kostten nog eens 8 miljoen euro. Het gaat om een schatting, dat kan nog oplopen als consumenten die dat nog niet gedaan hebben een claim indienen bij hun verzekering.

Zo ging het Verbond van Verzekeraars voor de jaarwisseling 2020/2021 eerst uit van 6 miljoen euro schade. Dat kwam uiteindelijk uit op 8,5 miljoen euro. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vuurwerkverkopers woest om verbod: 'Dit is de doodsklap voor vuurwerkland'

Meer vuurwerkgerelateerde schades

Dat het aantal claims op de particuliere inboedel- en opstalverzekering deze jaarwisseling weer is toegenomen, is ook terug te zien in een stijging (56 procent) van het aantal incidentmeldingen bij Stichting Salvage (eerste hulp na brand namens verzekeraars).

De stijging is ook te zien in het aantal vuurwerk-gerelateerde schades waarvoor Salvage bijstand heeft verleend. Zo speelde vuurwerk een rol in 43 procent van het totale aantal branden tijdens afgelopen jaarwisseling. Vorig jaar was dit nog 20 procent.

Bekijk ook: Nederland trekt zich weinig aan van vuurwerkverbod

Ondanks het vuurwerkverbod werd om middernacht door het hele land flink geknald met vuurwerk. Op meerdere plaatsen waren harde knallen te horen en was er siervuurwerk te zien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore