Failliet

Corona nekt duurzame meubelmaker Cartoni, kantoormarkt ingezakt

03 januari 2022 12:35 Aangepast: 03 januari 2022 13:16
Ondernemer Marijn Muller met kartonnen meubilair van een Cartoni-voorganger. Beeld © ANP

De duurzame meubelmaker Cartoni uit Amsterdam is failliet. Volgens de oprichter is het bedrijf slachtoffer geworden van de door corona ingezakte markt voor kantoormeubilair. "Ik weet nog niet hoe ik dat emotioneel moet verwerken."

Cartoni werd in 2016 opgericht door ondernemer Marijn Muller. Het bedrijf ontwierp aanvankelijk kartonnen meubelen, maar richtte zich later vooral op duurzame meubels van gerecyclede materialen.

Oude deuren

Zo gebruikte Cartoni resthout van bouwplaatsen van aannemer BAM en oude deuren van woningen. De groeiende belangstelling voor duurzaamheid leverde het bedrijf afgelopen jaren veel media-aandacht op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Circulair ABN-pand met duurzame kunst, food en werkplekken

Ook stond het bedrijf, dat opereerde vanuit het circulaire paviljoen Circl van ABN Amro aan de Zuidas, enkele keren op de designbeurs Salone del Mobile in Milaan.

Omzet ingezakt

Volgens Muller boekte het bedrijf in 2019 een omzet van zo'n 250.000 euro. Maar die omzet kelderde in het eerste coronajaar 2020 met zeventig procent. "Die omzet kwam ook niet meer terug. Wij zijn vooral actief op de kantorenmarkt, en die zakte door het thuiswerkadvies helemaal in."

De ondernemer sneed flink in de kosten, en hoopte dat de markt weer zou aantrekken. Dat leek aanvankelijk het geval. "Toen het thuiswerkadvies vorig jaar werd ingetrokken, ging men weer vol gas naar kantoor. Maar toen mensen weer moesten gaan thuiswerken, hield het op", aldus Muller.

"Ik heb nog de verkoopwinst van mijn woning geïnvesteerd, maar heb ook een gezin te onderhouden en kon dat niet nog eens doen." Cartoni werd vorige week, op 28 december, failliet verklaard. "Ik weet nog niet hoe ik dat emotioneel moet verwerken, want zo'n bedrijf is toch ook een beetje je kindje."

Duurzaam is duur

Muller zegt ook dat het moeilijk was om geld te verdienen met een duurzaam product. "Wij lieten onze tafels bijvoorbeeld maken in Nederland. Alleen het onderstel kostte mij al 700 euro, terwijl ik dat bij een concurrent voor 300 euro had kunnen inkopen. Maar dan zou het uit een lagelonenland komen. Door duurzaam te produceren hing er wel een prijskaartje aan onze tafels."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontwikkelaar duurzame kokosnootplaten Goodhout failliet

Daarom kon Muller zijn vizier afgelopen jaren ook niet makkelijk verleggen van de zakelijke naar de particuliere markt. "De particuliere markt heeft het de afgelopen jaren heel goed gedaan. Maar zakelijke klanten willen wel iets meer betalen voor een tafel, omdat zij daar een goed verhaal bij kunnen vertellen. De particuliere klant kijkt toch vooral naar de prijs."

Eigen broek ophouden

Muller zegt achteraf misschien te veel te hebben ingezet op duurzame productie. "Ik heb wel geleerd dat een bedrijf zijn eigen broek moet ophouden, en dat blijkt met duurzaam produceren moeilijk in een geld-gedreven economie. Er rijden niet zoveel Tesla's op de weg dankzij milieuoverwegingen, maar door de lagere bijtelling. Misschien had ik klanten een keuze moeten geven tussen duurzame en gewone meubels."

De oprichter van Cartoni zegt te hopen dat het bedrijf nog een doorstart kan maken. "Als dat lukt, zou ik er graag bij betrokken willen blijven. Anders wil ik mijn ervaring als expert materialenkennis inzetten als consultant. Veel bedrijven die een duurzaam product kiezen, gaan voor een 'catchy' verhaal terwijl dat niet altijd duurzaam is. Ik kan hen behoeden om in die valkuil te stappen."

Wegvallen ABN Amro

Curator Roland Camphuis, die het faillissement moet afwikkelen, zegt nog geen onderzoek te hebben gedaan naar de oorzaken van het faillissement. "Het is ook nog wat vroeg daarvoor. Maar ik heb begrepen dat het inzakken van de markt voor duurzaam kantoormeubilair en het wegvallen van de grootste klant ABN Amro de belangrijkste oorzaken waren."

Camphuis zegt komende week te kijken naar de mogelijkheden voor een doorstart. Afgelopen week diende zich daarvoor al één kandidaat aan.

Bureautafel van Cartoni Bureautafel van Cartoni

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van