Ga naar de inhoud
Reportage

Topdrukte in Antwerpen: 'In Nederland mag je niets'

Drukte in de Korte Gasthuisstraat in de Antwerpse binnenstad. Beeld © Privéfoto.

Terwijl Nederland in een lockdown zit, zijn in België horeca en winkels wel open. Veel Nederlanders gaan naar Antwerpen. De Belgen nemen de extra euro's dankbaar aan. "Omzet is omzet en dat kunnen we goed gebruiken."

Het parkeerterrein staat voor meer dan de helft vol met Nederlandse auto's. Een groep jongeren uit Utrecht zit in de kroeg. Vanwege de regen is het op straat relatief rustig, maar ook in de winkels zijn veel Nederlanders.

"Ga niet naar België", zo deed premier Rutte een week geleden een oproep. Hij vroeg Nederlanders om niet de grens over te gaan om bijvoorbeeld steden te bezoeken of te shoppen. De premier heeft maar beperkt gezag, zo lijkt het als je een rondje door Antwerpen loopt.

Dagje weg

Bij het parkeerterrein bij de Gedempte Zuiderdokken staat een man van een jaar of zestig. Samen met zijn vrouw bestudeert hij de parkeerautomaat. "Sorry dat het zo lang duurt hoor. We dachten dat het hier gratis parkeren was. De vorige keer wel, maar we zijn hier door corona al lang niet meer geweest. Nu wel, want in Nederland kun je niets."

Lang niet, dat moet dan voor 1 december 2020 zijn geweest, want sindsdien moet er al geld in de automaat. Als het echtpaar ziet dat ze ook maar drie uur mogen parkeren, rijden ze weer weg. Want ze willen de hele dag blijven, winkelen en uit eten.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse België-gangers zijn 'niet sociaal, niet solidair en onverstandig'

Dat kan in de havenstad zonder problemen. Alsof er geen omikronvirus heerst. Toegegeven, België kent wel wat maatregelen. Zo moet de horeca om 23.00 uur dicht. Maar het is niets in vergelijking met Nederland. En dat op nog geen vijftig minuten rijden van Breda.

Het is tegen het zere been van horecamagnaat Khalid Oubaha, eigenaar van onder meer Heidi's Skihut en van de Drie Gezusters in Nijmegen. Hij heeft 23 horecabedrijven en die zijn allemaal al bijna twee jaar dicht. Nu is hij een paar dagen in Antwerpen, waar het business as usual is.

"Het is hier echt een gekkenhuis. De zaken zitten gewoon vol, binnen en buiten. Het is alsof het zaterdag is, zo druk", aldus Oubaba.

Bloedend hart

"Dit doet pijn. Het is gezellig, maar ik loop hier met een bloedend hart over straat. Wij zijn al twee jaar grotendeels dicht. In oktober zijn we een maandje opengegaan en twee weekenden met dansen met Janssen. Er komen in mijn zaken veel studenten. Bij de Drie Gezusters bijvoorbeeld, 1200 mensen. Die kun je niet op 1,5 meter geplaceerd laten zitten."

Dan maar bijna permanent dicht dus, maar steun krijgt hij nog maar gedeeltelijk. Wel NOW voor zijn circa 200 personeelsleden. Maar geen TVL meer, de vergoeding voor vaste kosten zoals huur.

Geen TVL meer

"We zitten aan de max van 1,8 miljoen euro die je per bedrijf krijgt. Die max bleek niet per horecazaak gerekend te worden, maar over het totaal van mijn zaken. Daar kwamen we pas in juni van dit jaar achter."

Wanbeleid in zijn ogen. "Want anders waren in 2020 de gesprekken met de pandeigenaren heel anders gegaan. Ik betaal nu 3,5 ton huur per maand over alle panden. En er komt geen geld binnen."

Gouverneur
Lees ook:
Gouverneur Antwerpen vraagt Nederlanders om weg te blijven

Het doet daarom extra zeer dat hij in Antwerpen verschillende jongeren uit Nederland heeft gesproken, die hun euro's daar aan bier spendeerden. "Gisteren een groep meiden uit Nijmegen, verder een groep jongens uit Vianen en een groep uit Den Haag. Het is zo frustrerend. Het is een uurtje rijden en je zit in een andere wereld. Dat in één Europa."

'Zak niet af naar hier'

De Belgische gouverneur Cathy Berx van de provincie Antwerpen (vergelijkbaar met onze commissaris van de koning, red.) deed op 20 december nog een oproep. "Zak niet af naar hier," vroeg ze aan haar noorderburen. Ze was bang dat het omikronvirus dan sneller verspreid zou worden en ook Antwerpen in lockdown moest.

Na een week (kerstvakantie) in een volle binnenstad met topdrukte op de wegen en treinen vanuit Nederland, moet ze concluderen dat haar oproep niet werkt. In een radio-interview noemde ze het gedrag 'niet erg sociaal, solidair of verstandig'.

'Omzet is omzet'

Berx zegt geen juridische instrumenten te hebben om dagjesmensen uit Nederland te weren. "Ik zou denken dat de oproep van Rutte nog veel meer impact heeft dan die van een gouverneur van Antwerpen."

Het personeel in de winkels, cafés en restaurants kijkt er anders naar. "Omzet is omzet en dat kunnen we hard gebruiken", aldus de caissière van de H&M op de Meir in Antwerpen, terwijl ze een broek afrekent van een Nederlandse. In de belangrijkste winkelstraat worden de euro's grif uitgegeven. 

Het barpersoneel van een café op de Groenplaats, een populaire stek voor Nederlanders, denkt er net zo over. "Vooral jammer dan we om 23.00 uur moeten sluiten, anders denk ik dat veel Hollanders hier oud en nieuw kwamen vieren."

Bioscopen dicht

Inmiddels zijn bijna alle parkeergarages vol, voor een groot deel met auto's met Nederlandse kentekens. Persbureau Belga meldt dat de politie in actie is gekomen om het verkeer op gang te houden en uit het centrum te dirigeren, onder meer naar parkeerplaatsen aan de rand van de stad.

Het gaat steeds harder regenen. Een paar Nederlanders willen naar de bioscoop. Die zijn in België echter ook dicht, sinds 26 december. "Dat wisten we niet. Echt? We dachten dat hier alles mocht. We wilden Spiderman zien."

Dit is een artikel van