Ga naar de inhoud
Verzekeringsclaims

Overstromingen in Benelux op één na duurste natuurramp van 2021

In Meerssen overstroomden huizen door het hoge water in de rivier de Geul. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Joris van Gennip

De overstromingen van afgelopen zomer in de Benelux, Frankrijk en Duitsland waren de op één na duurste natuurramp ter wereld van 2021. Bij het noodweer werd ook Limburg hard getroffen. De financiële schade van de ramp ligt rond de 43 miljard dollar (38 miljard euro), aldus cijferwerk van de Britse hulporganisatie Christian Aid. Alleen orkaan Ida, die de Amerikaanse staat Louisiana trof, veroorzaakte meer schade.

Bij Ida lag de schadepost op 65 miljard dollar (57 miljard euro). Bij het rapport keken de onderzoekers naar de ingediende verzekeringsclaims. De echte schade is dus nog hoger, denken ze. Alle soorten noodweer, van overstromingen tot hittegolven, zijn meegenomen in het onderzoek.

Door klimaatverandering is er steeds meer financiële schade. Vier van de tien grootste schadeposten kwamen uit Azië, waar overstromingen en orkanen samen 24 miljard euro kostten. Maar de gevolgen van de opwarming van de aarde zijn wereldwijd te zien.

Dakloos

Zo kostten de overstromingen in Australië in maart 2,1 miljard dollar en overstromingen in Canada  7,5 miljard dollar. Daarnaast kwamen bij de verschillende rampen honderden mensen om en werden veel mensen dakloos.

De schade van de meest recente tornado's in de Verenigde Staten is nog niet meegenomen in het rapport.

Overstroming
Lees ook:
Overstroming Limburg strop voor ASR: 20 tot 30 miljoen

Wereldwijd maken verzekeraars zich zorgen om de klimaatopwarming. Risico- en verzekeringsadvieur Aon schat dat in 2021 voor de zesde keer in de geschiedenis noodweer voor meer dan 100 miljard euro schade oplevert. De eerste keer dat dat gebeurde was in 2011, het jaar van onder meer de verwoestende tsunami in Japan, en de klap van 2021 is de vierde in vijf jaar tijd.

De natuurrampen die de meeste levens kosten, zijn overigens niet per se de duurste. Zo kwamen in Sudan meer dan 850.000 mensen om bij overstromingen, maar qua schade staat de ramp niet in de top 10.

Doden

Dat geldt ook voor voor het droogvallen van Lake Chad in Centraal-Afrika. Het meer is met 90 procent gekrompen sinds de jaren 70. Het tekort aan drinkwater heeft miljoenen mensen het leven gekost, maar de financiële schade is gering.

Vaak zijn de kosten hoger in niet-ontwikkelingslanden, wat reden is dat in de top 10 van Christian Aid met name westerse landen staan.

ASR

De schade door de wateroverlast in Zuid-Limburg kostte verzekeraar ASR 20 tot 30 miljoen euro. Dat maakte het bedrijf deze zomer bekend bij de publicatie van de halfjaarcijfers. Er waren toen ruim 600 schadeclaims ingediend.

Helaas voor ASR, maar gelukkig voor de verzekerden, ging vorig jaar de dekking in tegen overstromingen van secundaire oftewel regionale waterkeringen. Die beschermen tegen water uit meren, kleine rivieren (dus niet de Maas) en kanalen.

Dat zorgde voor de extra schadelast voor ASR. De 20 tot 30 miljoen komt namelijk volledig door overstromingen van secundaire waterkeringen. In Zuid-Limburg zorgde onder meer het riviertje de Geul voor wateroverlast in plaatsen als Valkenburg.

Kerstdiner voor slachtoffers wateroverlast Limburg: 'Hartverwarmend'

02:00

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van