Ga naar de inhoud
Streed tegen Staatsloterij

Oprichter Loterijverlies voor twee jaar de cel in

Rechtbanktekening van Ferdy R. uit Bergen tijdens een zitting in november. Beeld © ANP / Nicole van den Hout

Ferdy R., de oprichter van Stichting Loterijverlies, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden. Volgens de rechtbank Overijssel staat vast dat hij 2,8 miljoen euro heeft verduisterd.

Het ging om geld dat hij ontving van mensen die wilden procederen tegen de Nederlandse Staatsloterij. Naast verduistering maakte de man zich schuldig aan witwassen, valsheid in geschrifte en belastingfraude, aldus de rechter.

Dennis Wolters, de advocaat van Ferdy R. in de zaak Loterijverlies, wil tegen RTL Z niet zeggen of R. in hoger beroep gaat.

Jaren prijzen op onverkochte loten

Ferdy R. is oprichter van de Stichting Loterijverlies. Die stichting voerde actie tegen de Staatsloterij namens tienduizenden deelnemers die zich misleid voelden doordat hun winstkansen kleiner waren dan voorgespiegeld.

Bij de Staatsloterij konden tussen 2000 en 2008 namelijk ook prijzen vallen op loten die niet verkocht waren. R. bracht dat aan het licht. Een uitspraak van de Hoge Raad begin 2015 stelde R. in het gelijk, waarna zijn stichting begon met het voorbereiden van een schadeclaim.

Staatsloterij
Lees ook:
Staatsloterij is schuldig aan misleiding

2,8 miljoen euro

Maar een deel van het geld dat de stichting van gedupeerden kreeg om te procederen tegen de Staatsloterij maakte R. over van de Stichting Loterijverlies naar een ander bedrijf op Guernsey, waarvan hij ook de eigenaar was. Het ging om 2,8 miljoen euro.

R. kocht van het geld onder meer een dure villa voor zichzelf. 

Staatsloterij
Lees ook:
Staatsloterij biedt excuses aan in paginagrote advertentie

Te weinig belasting afgedragen

Daarnaast droeg R. ook geen inkomstenbelasting en omzetbelasting af. Zijn adviseurs vonden dat R. wel omzetbelasting moest afdragen, maar dat deed hij niet.

Verder deed hij over 2014 en 2015 onjuiste aangifte van de inkomstenbelasting. Daardoor droeg R in totaal ongeveer 1 miljoen euro te weinig belasting af, aldus de rechtbank.

'Deelnemen
Lees ook:
'Deelnemen Loterijverlies is ook een loterij'

'Gewiekst en berekenend'

De rechtbank omschrijft het gedrag van R. als 'gewiekst en berekenend'. Hij 'ging allerlei overeenkomsten aan, richtte meerdere vennootschappen op en maakte valse facturen op zodat hij zelf beschikking kreeg over het geldbedrag dat afkomstig was van gedupeerden van de loterij'. 

"Hij streed tegen bedrog maar handelde zelf ook als bedrieger", meende de officier van justitie eerder tijdens de behandeling van de zaak.

Tegen R. was een hogere straf geëist, van vier jaar cel. Maar de rechter legde een lagere straf op, onder meer omdat R. niet eerder is veroordeeld en omdat hij goede resultaten heeft behaald voor gedupeerden van de Staatsloterij.

Stichting
Lees ook:
Stichting Loterijverlies vraagt deelnemers weer om meer geld