Schepen varen nu naar Europa

Gasprijs zakt verder, tot niveau van begin december

25 december 2021 11:04 Aangepast: 25 december 2021 17:58
Een tanker met vloeibaar aardgas. Beeld © Imagine China / Yao Feng

De daling van de prijs van aardgas van de afgelopen dagen zet zich voort. Ten opzichte van anderhalve dag geleden ging er al zo'n 15 procent vanaf.

Nu kost een een megawattuur gas op de Nederlandse termijnmarkt, die leidinggevend is voor de Europese gasprijzen, 108 euro. Dat was op 23 december in de avond nog 126 euro en op 21 december zelfs even 188 euro.

Gistermiddag stond de gasprijs zelfs even onder de 100 euro per megawattuur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europese gasprijs zakt flink in door naderende schepen met vloeibaar aardgas

Schepen met gas naar Europa

De gasprijs daalt doordat er heel wat schepen met LNG (vloeibaar gemaakt aardgas) naar Europa varen, in plaats van naar andere werelddelen. De tarieven liggen hier immers nog altijd hoger, waardoor het aantrekkelijker is gas in Europa te verkopen.

Ondanks de recente daling is de gasprijs in Europa nog wel veel hoger dan eerder dit jaar. Een jaar geleden was de gasprijs zelfs maar zo'n 18 euro, oftewel 83 procent lager dan nu.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kwekers kassen bezorgd over gastekort: gedwongen stop dreigt

Rusland

Dat de gasprijs nu nog aanzienlijk hoger is dan begin dit jaar komt mede doordat Rusland de voorraden aan banden legde, net toen de door pandemie getroffen economieën weer opengingen en de vraag naar energie sterk toenam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Naked Energy nieuwste slachtoffer van hoge energieprijzen

Kleine energieleveranciers in problemen

De hoge gasprijs zorgde de afgelopen weken voor problemen bij een aantal kleine energiebedrijven. Sommige vielen om, zoals Naked Energy, dat twee dagen geleden nog faillissement aanvroeg.

Naked Energy kwam in de problemen door een ander faillissement in de energiesector. De onderneming kocht namelijk energie in bij Energie I&V, ook wel bekend onder de naam Anode Energie.

Klanten duurder uit

Klanten van energiebedrijven die het loodje leggen zitten overigens niet in de kou, ze worden ondergebracht bij andere energiebedrijven.

Maar ze moeten dan wel een flink hogere prijs voor hun gas en elektriciteit betalen, gezien de nog altijd hoge prijzen voor gas en stroom.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore