Woningmarkt

Den Haag stelt 'opkoopbescherming' in voor hele stad

24 december 2021 10:13
Beleggers kunnen geen woning meer kopen in Den Haag. Beeld © ANP

De gemeente Den Haag stelt vanaf 1 maart in de hele stad een zogeheten 'opkoopbescherming' in voor huizen met een WOZ-waarde tot 355.000 euro. Wie zo'n huis koopt, moet daar zelf in gaan wonen of mag het huis alleen onder strikte voorwaarden verhuren.

Er moet bij verhuur een speciale vergunning aangevraagd worden. De gemeente wil op die manier huisjesmelkers te lijf gaan en het voor starters makkelijker maken een huis te vinden.

Wethouder Martijn Balster (Wonen): "Huishoudens met een laag of middeninkomen krijgen meer kans op een woning, omdat ze zo straks niet meer concurreren met beleggers. Woningen zijn om in te wonen en geen winstobject."

Volgens een gemeentewoordvoerder geldt het verbod alleen bij de toekomstige koop van een woning. "Aan beleggers die nu al een woning verhuren, kunnen we niets doen."

Rotterdam

Ook Rotterdam kent vanaf 1 januari 2022 een 'opkoopbescherming', al geldt die daar niet voor de hele stad maar voor zestien wijken. En ook Amsterdam en Utrecht willen op deze manier beleggers van de woningmarkt gaan weren. In Amsterdam zou het gaan om woningen tot 512.000 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rotterdam stelt 'opkoopbescherming' in voor zestien wijken

Overbieden

Het afgelopen jaar kwam een derde van alle verkochte huizen in de grote steden in bezit van investeerders. In Den Haag was dit in sommige wijken zelfs bijna 40 procent. De beleggers bieden vaak flink over. Daardoor wordt het voor mensen met een normaal inkomen onmogelijk een huis te kopen om er zelf te gaan wonen.

Door de invoering van de opkoopbescherming haalt de gemeente circa 800 betaalbare koopwoningen van de markt af voor beleggers.

Uitzonderingen

Er is een aantal uitzonderingen op het verbod. Er wordt een vergunning of ontheffing verleend bij verhuur aan directe familieleden (ouders, kinderen, broers en zussen), of als de eigenaar van de woning langer op reis gaat.

Ook neemt Den Haag een ontheffing voor woningcorporaties op, die een woning kopen om deze te verhuren als sociale huurwoning. 

De gemeenteraad moet nog instemmen met het voorstel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van