De Turkse lira is bezig aan een opmars nadat de Turkse regering een pakket buitengewone maatregelen heeft aangekondigd die onder meer spaargelden moeten beschermen tegen de extreme schommelingen die de munt doormaakt.
De ingreep moet ervoor zorgen dat niet nog meer Turken hun spaargeld omzetten in met name dollars. Dat zorgt er namelijk voor dat de lira nog minder waard wordt.
Verliezen compenseren
De regering zegt de verliezen van rekeninghouders te zullen compenseren wanneer waardedalingen van de lira ten opzichte van harde valuta's - zoals de dollar en euro - de rentetarieven overschrijden die banken hen beloofd hebben. Dat zei president Recep Tayyip Erdogan na afloop van een kabinetsvergadering in Ankara.
Die belofte had op korte termijn effect: de koers van de lira krabbelde rap op. Op moment van publiceren krijg je 1 euro voor 14,3 lira, waar dat gisteren op het dieptepunt nog 20,7 lira was. Een verschil van ruim 30 procent.
Toch is nog onzeker hoe stabiel deze opmars is, aangezien de regering nog niet bekend heeft gemaakt hoe dit mogelijk peperdure plan voor depositogarantie gefinancierd zal worden.

Bedrijven: stop met lage rentes
Turkije zit midden in een zware economische crisis waarin de sterk opgelopen inflatie de bevolking en het bedrijfsleven zwaar treft. Economen wijzen naar de negatieve effecten van steeds terugkerende renteverlagingen door de centrale bank, geëist door Erdogan. De invloedrijke Turkse bedrijfsorganisatie Tusiad riep de president dit weekend nogmaals op om te stoppen met dit beleid.
