Ga naar de inhoud
Economische crisis

Turkse lira daalt opnieuw hard, ook Turkse beurs keldert

Turkije is in een zware economische crisis beland. Beeld © ANP

De vrije val van de Turkse lira is nog niet voorbij. Ook vrijdag daalde de nationale munt van Turkije veder in waarde ten opzichte van de dollar en euro. Terwijl ook de Turkse beurs een harde klap te verwerken kreeg.

De lira daalde vandaag net als donderdag, in navolging van het besluit van de Turkse centrale bank om de rente opnieuw te verlagen. Voor alweer de vijfde maand op rij.

Op het dieptepunt was vrijdag 17 lira nodig om 1 dollar te kopen, een daling van nog eens 8 procent. Later in de middag was er enig herstel naar bijna 16,5 lira - al is dat nog altijd een diepterecord voor de Turkse munt.

Sterke inflatie 

Het land kampt met een sterk opgelopen inflatie. Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan komt dat door de hoge rente, een theorie die niet veel economen met hem eens zijn. 

Erdogan eiste desondanks een renteverlaging van zijn centrale bank, en ontsloeg meerdere centrale bankiers die tegen zijn besluiten in opstand kwamen. Ook verhoogde hij donderdag in een klap het minimumloon in het land, om de inflatie te compenseren.

Turkse
Lees ook:
Turkse lira valt, leven wordt onbetaalbaar: 'Zaakjes verdwijnen, het geld is op'

Pijn voor de bevolking

Ondertussen is de lira dit jaar ruim de helft van zijn waarde verloren. Ruim 30 procent daarvan in de afgelopen maand. Een ongekende daling die vooral pijnlijk is voor de Turkse bevolking en ondernemers, voor wie het leven alsmaar duurder wordt. Veel mensen zijn etenswaren en andere producten gaan hamsteren. 

Ook de Turkse aandelenbeurs ontkomt niet aan de misere. De Bist-100, de belangrijkste index van het land, dook vrijdag diep in het rood en sloot 8,5 procent lager.

Dit is een artikel van