Uit de interne markt

Brexit-effect: minder Nederlandse paprika's en uien naar het VK

20 december 2021 07:13
Vrachtwagens in de rij in de haven van Hoek van Holland op weg naar het Verenigd Koninkrijk. Beeld © ANP

Er wordt dit jaar een stuk minder vlees, zuivel, vis, groente en fruit vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk geëxporteerd. Ook de import van deze verse en bederfelijke producten daalt.

Dat blijkt maandag uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In de eerste acht maanden van 2021 daalde de export van voedingsproducten tot 2,2 miljard euro. Dat is 8,1 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar, wat neer komt op 193 miljoen euro minder aan met name paprika's, komkommers, uien en peren.

Het VK wordt voor Nederland een minder belangrijke afnemer van deze goederen. Vergeleken met 2015, het jaar voordat de Britten in een referendum voor een vertrek uit de EU stemden, was het export-aandeel van het VK in voedingsproducten 11,5 procent, tegenover 7,6 procent nu.

Interne markt

Door de brexit maakt het VK sinds 1 januari geen onderdeel meer uit van de interne markt van de Europese Unie. Dat betekent in de praktijk onder meer extra kosten en controles aan de grens, met langere transporttijden als gevolg. Wat nadelig is voor goederen die afhankelijk zijn van van een snelle logistieke afhandeling, zoals verse en bederfelijke producten.

Zo daalt andersom ook de import van groenten en fruit, vlees, zuivel en vis vanuit het VK naar Nederland. In de eerste acht maanden van dit jaar ging het om 281 miljoen euro aan voedingsproducten, bijna de helft minder dan in 2020.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van