Ga naar de inhoud
35.000 klanten

Volgende energieleverancier valt om: Fenor 'trekt de stekker eruit'

Het bedrijf is actief op de energiemarkt sinds 2012. Beeld © ANP

Het doek is gevallen voor energieleverancier Fenor uit Heerenveen. Het bedrijf heeft faillissement aangevraagd en heeft toezichthouder ACM gevraagd de vergunningen voor het leveren van gas en elektriciteit in te trekken. Fenor laat zo'n 35.000 klanten in onzekerheid achter.

Het bedrijf wijst in een verklaring naar de sterk gestegen energieprijzen en de 'daarbij komende torenhoge borgstellingen'. Fenor zegt hierdoor haar leveringsverplichtingen op termijn niet meer zal kunnen garanderen en 'trekt de stekker eruit'.

Onderhandelingen over een mogelijke overname draaiden de afgelopen maanden op niets uit. Ook dat kwam volgens het bedrijf door prijzen van gas en van elektriciteit die Fenor voor een potentiële overname kandidaat 'niet meer aantrekkelijk' maakte.

Verdeeld over concurrenten?

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) meldt dat de vergunningen van Fenor zijn ingetrokken nu het Friese bedrijf niet langer in staat is om op een betrouwbare manier energie te leveren.

Volgens ACM is nu aan de curator om een een andere energieleverancier bereid te vinden de klanten over te nemen. "Lukt dit niet, dan worden deze klanten vóór 13 januari 2022 verdeeld over andere energieleveranciers", aldus de toezichthouder.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe energierekening? 'Variabel contract is je beste optie'

Tot die tijd zitten klanten in onzekerheid. De circa 35.000 kleinzakelijke en reguliere klanten van Fenor kunnen in ieder geval tot 13 januari zelf niet overstappen. Ze moeten wachten tot een nieuwe leverancier contact opneemt over hun energiecontract en kunnen dan zelf besluiten of ze dat aanbod aannemen of alsnog overstappen, waarbij hun nieuwe leverancier volgens ACM een opzegtermijn van maximaal 30 dagen mag hanteren. Net als bij grootgebruikers van Fenor gaat de levering al die tijd gewoon door.

Rijtje wordt langer

Fenor sluit aan in een rijtje kleinere energieleveranciers dat 2022 niet haalt. Eerder vielen Welkom EnergieSEPA Green Energy, Allure Energie en Enstroga om verschillende redenen om en werden de klanten van Anode Energie woensdag overgenomen door VanHelder.

Dit is een artikel van