Biertjes proeven in het tuincentrum of bij de kapper en met een glas wijn door de boekwinkel struinen. Critici gruwen van het plan in het coalitieakkoord om winkels toestemming te gaan geven alcohol te gaan schenken. Maar retailbedrijven zien het als goede manier om de kassabon langer te maken.
In het woensdag door de VVD, D66, CDA en CU gepresenteerde coalitieakkoord staat er één regel over. Maar die is meteen goed voor flink wat ophef. Want het betekent dat we straks op duizenden extra plekken alcohol kunnen gaan drinken.
"We staan mengformules toe door het reguleren van 'blurring' in winkelgebieden op een verantwoorde manier waarbij we streng toezien op alcoholmisbruik", staat in het coalitieakkoord.
Blurring
Het betekent dat winkels naast wat ze toch al verkopen ook een beetje een horecagelegenheid mogen worden. Een biertje bij de nagelsalon, een wijntje bij de boekpresentatie, een wijnproeverij in de kaaswinkel en meer van wat 'blurring' is gaan heten.
Ofwel: het combineren van horeca met de winkelfunctie of met cultuur of dienstverlening zoals een kapper of schoonheidsspecialist.

Stokpaardje VVD
Al jaren probeert de VVD dit mogelijk te maken. Het kan er mede voor te zorgen dat het exploiteren van bijvoorbeeld een winkel in de binnenstad aantrekkelijk blijft. De middenstand moet met de felle concurrentie van onlinewinkels tenslotte meer aan 'beleving' gaan doen. En mensen zo de winkelstraat in lokken.
"Er zijn andere winkelconcepten nodig", zegt Paul te Grotenhuis, woordvoerder van INretail, een branchevereniging van middenstanders. "Die beter renderen." Het gaat daarbij om dat er meer te beleven valt in de winkels en daar past horeca bij volgens branchevereniging.
Zorgen over alcoholmisbruik in boekwinkel of bij de kapper verwacht hij niet. "Het winkelende publiek is fatsoenlijk."
STAP: 'Straks wordt er gratis wijn en bier geschonken in supermarkt. Om de sfeer te verhogen en ter promotie van die producten.'
Loopt uit de hand
Daar gelooft directeur Wim van Dalen van het kennisinstituut voor alcoholbeleid STAP niet in. "Het lijkt gezeur van ons maar dit gaat uit de hand lopen. Straks wordt er gratis wijn en bier geschonken in de supermarkt. Om de sfeer te verhogen en ter promotie van die producten."
Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) sluit inderdaad niet uit dat supermarkten dit gaan doen. "Maar het is niet iets waar wij voor gelobbyd hebben."
Van Dalen meent dat blurring ook lijnrecht ingaat tegen het drie jaar oude preventieakkoord van de overheid om te zorgen dat mensen bewuster met alcohol omgaan. "Er sterven jaarlijks 8300 mensen door verkeerd alcoholgebruik."
Mensen die boodschappen doen worden in zijn ogen straks te veel verleid en krijgen wellicht moeite zich te beheersen. "En kinderen worden geconfronteerd met het consumeren van alcohol op veel meer plekken." Ook het CBL zegt dat het blurren niet strookt met het preventieakkoord.
Jaagt omzet aan
Volgens directeur Hans van Tellingen van retailonderzoeksbureau Strabo is een drankje aanbieden voor de middenstand juist een krachtig instrument om voor meer omzet te zorgen.

"Blurring betekent dat mensen langer in de winkel blijven. En langer in de winkel betekent dat ze meer besteden."
Het klanten lang in de zaak proberen te houden is volgens hem het beste wapen tegen de concurrentie van webwinkels. "Een lange kassabon is de kracht van de fysieke winkel. Vooral daardoor maken die nog altijd meer winst dan webwinkels."
Wijntje tijdens het passen
Volgens Van Tellingen is koffie in de boekhandel inmiddels volledig geaccepteerd. "De boekhandel is ook café geworden. Verbied daar dat glas wijn ook niet." Verder denkt hij niet dat veel winkels ook alcohol gaan verkopen.
"Het werkt vooral als het wordt aangeboden. Denk aan een meubelwinkel waar je toch vaak lang bezig bent en een grote aankoop doet. Of in een modezaak waar je partner een drankje krijgt als jij pakken aan het passen bent. Prima toch? "
Retailexpert: 'Blurring betekent dat mensen langer in de winkel blijven. En langer in de winkel betekent dat ze meer besteden.'
Keuken kopen
Zo ziet ook retailserviceorganisatie Euretco het voor zich. Euretco telt 1500 zelfstandige ondernemers met 2200 winkels waaronder de ketens van doehetzelfzaak Hubo, boekwinkel Libris, Intersport en woonwinkels. Bij de verkoop van bijvoorbeeld keukens zien ze een drankje schenken wel zitten.
"Vaak wordt er in de winkels gekookt, demonstraties gegeven, nu kan je daar ook een drankje bij aanbieden", zo zegt de woordvoerder.
Aprés ski
Zelfs voor de sportwinkels ziet de organisatie een mogelijkheid. "Het zou leuk zijn om een wintersport/aprés skisfeer te creëren met een borreltje." Maar of het ook gaat gebeuren is nog maar de vraag.
"De normen en waarden van de merken en franchisegevers (Intersport, Runners World) spelen hier ook een rol. Sport en alcohol zien ze vaak niet als match."
Bij de boekhandels is dat minder een probleem. Nu wordt een lezing of boekpresentatie met bijbehorende borrel vaak pas na sluitingstijd of in een afgesloten deel van de winkel gehouden omdat het een besloten evenement moet zijn om alcohol te schenken. "Het zou nu kansen bieden om dat tijdens de openingstijden te doen."