Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Economie groeit lekker door, ondanks lagere gaswinning

13 mei 2016 09:37 Aangepast: 31 juli 2017 12:30

In het eerste kwartaal groeide onze economie met 0,5 procent in vergelijking met het vierde kwartaal van vorig jaar. Vooral de investeringen en de export stuwen de groei.

De groei van de Nederlandse economie wordt breed gedragen, blijkt uit cijfers van het CBS. Ook de consumptie van consumenten en van de overheid stijgt.

Het is het achtste kwartaal op rij dat onze Nederlandse economie groeit. In vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar kwam de groei uit op 1,4 procent.

Zonder verminderde gaswinning nóg hogere groei

De daling van de aardgaswinning had een negatief effect op de groei van ongeveer 0,7 procentpunt. Zonder de afname van de winning van aardgas zou de groei dus boven de 2 procent zijn uitgekomen.

De investeringen stegen met maar liefst 6,9 procent en de export van 6,4 procent. De consumptie nam toe met 0,9 procent en de consumptie van de overheid met 0,8 procent.

De economische groei ten opzichte van het vierde kwartaal is wel iets lager dan de 0,6 procent waar mee werd rekening gehouden.

'Rust lijkt enigszins teruggekeerd'

Volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken blijft de economie ''over de gehele linie goed presteren in een nog altijd onzekere internationale situatie''. Om de aanhoudende groei verder te versterken, maakt het kabinet werk van extra financiering voor ondernemers, het stimuleren van innovatie en het terugdringen van regels voor het bedrijfsleven, zo gaf hij verder aan.

Volgens CBS-econoom Pieter Hein van Mulligen lijkt de rust na enkele turbulente jaren enigszins weergekeerd. ''Het negatieve effect van de gaswinning zegt niets over de kracht van de economie", zo zei hij. ''Dat is een kwestie van een kraantje open- en dichtdraaien.

Vooral meer uitgegeven aan diensten

Consumenten kochten niet alleen meer spulletjes, ze gaven ook meer uit aan diensten zoals horeca, recreatie en cultuur. Uitgaven aan diensten zijn goed voor meer dan de helft van binnenlandse consumptieve bestedingen.

Daarnaast besteedden consumenten meer aan elektrische apparaten, voedingsmiddelen en aan de inrichting van hun huis. Het consumentenvertrouwen was sinds februari vorig jaar bijna onafgebroken positief. Ook buitenlanders gaven in Nederland flink meer uit dan in een jaar eerder, mogelijk doordat Pasen dit jaar in maart viel, aldus het CBS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore