Ga naar de inhoud
Zo'n 20.000 klanten

Weer valt een energieleverancier om: SEPA Green Energy failliet

Beeld © ANP

De hoge energieprijzen eisen opnieuw hun tol. Energieleverancier SEPA Green Energy is failliet verklaard. Het bedrijf kwam in de problemen nadat het bedrijf waar zij energie van kochten op de fles ging. Voor de ongeveer 20.000 klanten wordt een andere leverancier gezocht.

Mochten zij nog geld tegoed hebben van het bedrijf, bijvoorbeeld omdat zij een hoger voorschot hebben betaald dan hun daadwerkelijke verbruik, dan is het onzeker of zij dit terug krijgen. Dat is afhankelijk van hoeveel geld er nog is en of er nog genoeg geld overblijft als schuldeisers met voorrang, zoals de Belastingdienst, zijn afbetaald. De curator gaat dit nu onderzoeken en dat kan wel enige tijd duren, meldt het bedrijf.

Toch raadt het bedrijf op verzoek van de curator klanten af om eventuele betalingen die ze voor december hebben gedaan terug te halen, oftewel storneren. Als klanten dit doen zorgt dat voor vertraging en mogelijke extra kosten, waarschuwt het bedrijf. 

Niet in de kou

Klanten hoeven niet bang te zijn dat ze in de kou komen te zitten, ze blijven gewoon energie ontvangen. De curator van het failliete energiebedrijf krijgt tot 22 december de tijd om een leverancier te zoeken die de klanten wil overnemen, meldt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Eigenaar
Lees ook:
Eigenaar wankelend Anode Energie ging al drie keer eerder failliet

Als dit niet lukt, dan verdeelt de ACM de klanten over alle andere energieleveranciers die nog wel overeind staan. Dat zal uiterlijk op 5 januari afgerond zijn. Klanten krijgen hier vanzelf bericht over van hun nieuwe leverancier, tot die tijd kunnen ze niet zelf op zoek. Als ze eenmaal bij een nieuwe leverancier klant zijn, mag dit wel. 

Ook leverde SEPA Green Energy aan een aantal grootverbruikers. De landelijke netbeheerders GTS en TenneT zorgen er via een andere procedure voor dat de levering aan deze grootverbruikers doorgaat.

Failliete leverancier

Het energiebedrijf en het bijbehorende moederbedrijf wijten de problemen aan het faillissement van hun eigen leverancier, Energie I & V. Dit bedrijf is op 3 december failliet verklaard, meegesleept in het faillissement van Anode Energie. 

Met het faillissement van dit bedrijf, waar SEPA Energy al 9 jaar energie inkocht, moest het bedrijf ineens de energiemarkt op om zelf energie in te kopen, meldt het bedrijf. En daar heeft het bedrijf helemaal het geld niet voor, want de prijzen liggen hier momenteel vier tot vijf keer boven het normale niveau, aldus SEPA.

De hoge energieprijzen spelen meer energieleveranciers parten. In de afgelopen maanden gingen branchegenoten zoals Welkom Energie en Anode Energie het bedrijf uit Enschede al voor. 

Waarom je gasrekening zo hoog is:

03:34