'De tel kwijt'

Erdogan benoemt fan omstreden beleid als opvolger van ontslagen minister

02 december 2021 11:24 Aangepast: 02 december 2021 13:45
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Beeld © ANP / Anadolu Agency

Na nog geen jaar op z'n post is het alweer einde oefening voor Lutfi Elvan als minister van Financiën in de Turkse regering. President Recep Tayyip Erdogan heeft hem naar huis gestuurd. Hij was geen fan van het omstreden economische beleid van de president, zijn opvolger is dat wel. 

Dat is onderminister Nureddin Nebati, die vorige week nog z'n steun voor Erdogans beleid uitsprak, meldt persbureau Reuters. Hij was onderminister van Financiën, tot Elvan gisteren uit zijn functie werd gezet. Hij is niet de eerste die sneuvelt vanwege Erdogans tegendraadse economische beleid. 

Torenhoge inflatie

"Ik ben inmiddels de tel kwijt hoe vaak er veranderingen in de politiek-financiële top zijn geweest de afgelopen tijd", vertelt Olaf Koens, Midden-Oosten-correspondent van RTL Nieuws. "Dan is het de gouverneur van de Centrale Bank, dan de minister van Financiën."

Miniatuurvoorbeeld
1 december:

Turkse munt daalt naar dieptepunt, centrale bank grijpt in

De Turkse economie kampt met torenhoge inflatie en sterk gedaalde waarde van de Turkse lira. Normaal gesproken grijpen centrale banken in zo'n situatie naar een renteverhoging om inflatie tegen te gaan, maar Turkse beleidsmakers doen het omgekeerde. Dat verzwakt de eigen munt. 

Reeks van ontslagen

De lira heeft sinds Turkije de rente in september begon te verlagen ruim 30 procent verloren ten opzichte van de dollar. De afgelopen jaren heeft Erdogan zijn greep op de Turkse centrale bank verstevigd door verschillende presidenten te ontslaan.

"Hij ziet een complot tegen Turkije en wil niet aan renteverhoging."

"Iedereen moet zich achter de behoorlijk onorthodoxe koers van President Erdogan scharen", vertelt Koens. "Hij ziet een complot tegen Turkije en wil niet aan renteverhoging. Zolang de rente laag blijft zal de economie blijven groeien, is het idee in Ankara, zelfs als de hele Turkse economie daarmee oververhit."

Kleinere broodjes

De inflatie is zo'n twintig procent, vertelt Koens. "Je merkt het direct. De prijs van brood is gisteren opnieuw verhoogd. De meeste Turken zien hun koopkracht iedere dag achteruit hollen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Turkse lira valt, leven wordt onbetaalbaar: 'Zaakjes verdwijnen, het geld is op'

"Mijn bakker in Istanbul gaat er trouwens niet in mee", voegt hij toe. "Hij rekent nog altijd dezelfde prijs, alleen zijn de broodjes die hij bakt sinds gisteren ineens een stuk kleiner geworden…"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van