1 euro = 15 lira

Turkse munt daalt naar dieptepunt, centrale bank grijpt in

01 december 2021 13:14
Wisselkoersen op een bord in Istanboel. Beeld © REX by Shutterstock HH

De Turkse lira blijft maar verder wegzakken. Dit jaar verloor de munt al bijna de helft van zijn waarde. De centrale bank grijpt nu in, maar het effect lijkt beperkt.

Voor 1 euro krijg je inmiddels bijna 15 Turkse lira. Begin november waren dat er nog 11, zo hard daalt de Turkse munt in waarde.

Dat de lira zo hard daalt ten opzichte van andere munten is een direct gevolg van het gevoerde economische beleid van president Recep Erdogan. De centrale bank, die aan de leiband van de president loopt, blijft de rente verlagen. En dat zorgt ervoor dat de lira verder in waarde daalt.

Lagere rente, prima toch?

Een lagere rente zorgt ervoor dat lenen makkelijker wordt, en op die manier komt er meer geld in de Turkse economie. Dat is een uitstekend plan als de waardedaling van een munt, de inflatie, laag is en de economie aangezwengeld moet worden. Maar als de inflatie zoals in Turkije meer dan 20 procent is, dan zorgt een lagere rente alleen maar voor nog meer inflatie.

Als er meer geld in omloop wordt gebracht, wordt het nu eenmaal minder schaars. En daardoor daalt de waarde ervan. Gisteren daalde de munt naar een dieptepunt ten opzichte van de dollar nadat Erdogan zich opnieuw sterk maakte voor extra renteverlagingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Turkse lira valt, leven wordt onbetaalbaar: 'Zaakjes verdwijnen, het geld is op'

Waarom doen ze het dan?

De Turkse president volhardt juist in het beleid, omdat hij ervan overtuigd is dat de economische groei opweegt tegen de inflatie, tegen alle adviezen in. De lage koers van de lira zorgt er namelijk voor dat Turkse bedrijven heel goedkoop kunnen exporteren. Dat is goed voor de concurrentiepositie van het land.

Erdogan wil dat Turkije in de toekomst veel meer een export-economie wordt en minder hoeft te importeren door zo veel mogelijk zelf te produceren. Als je geen spullen hoeft te kopen in het buitenland is een zwakke munt weer geen probleem, is de redenatie.

Maar voorlopig lijkt de keerzijde van dat beleid zwaarder door te wegen. Het importeren van spullen wordt haast onbetaalbaar met zo'n zwakke munt, waardoor de inflatie alleen maar verder toeneemt en mensen dus minder geld overhouden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarde Turkse lira keldert na ontslag baas centrale bank

De Turkse centrale bankiers proberen wel vaker in te gaan tegen de wensen van Erdogan. Maar dat helpt niet. De afgelopen jaren werd de topman van de centrale bank meerdere keren vervangen, wanneer ze hun bedenkingen bij de strategie uitten.

Wat voelen de Turken van de inflatie?

In Turkije wordt het leven nu heel snel duurder. De inflatie ligt zo tussen de 20 en 30 procent. Dat betekent dus dat Turken voor een mandje boodschappen waar ze vorig jaar 100 lira voor betaalden, nu 120 of 130 lira kwijt zijn.

Vooral spullen die uit het buitenland moeten komen worden veel duurder.

Wat doet de centrale bank nu?

Vandaag besloot de Turkse centrale bank om toch in te grijpen. Niet door de rente te verlagen, maar door dollars te verkopen. Tenminste, dat voornemen is bekendgemaakt.

Door dollarreserves te verkopen en daarvoor lira's terug te kopen, slinkt de hoeveelheid lira's in omloop. Dat stuwt, in ieder geval in theorie, de waarde weer wat op. Direct na de bekenmaking steeg de lira inderdaad met meer dan 8 procent ten opzichte van de dollar en de euro, maar inmiddels is daar amper meer wat van over. 1 euro is weer, net als vanochtend, 15 lira waard.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van