Ga naar de inhoud
Vakanties in eigen land

Omzet horeca in derde kwartaal bijna weer op niveau van vóór corona

Het scannen van een QR-code op een terras in Rotterdam. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Voor cafés, restaurants, hotels, kantines en snackbars was het een prima derde kwartaal. Dat komt door de versoepeling van coronamaatregelen en doordat we meer in eigen land op vakantie gingen.

Daardoor lag de omzet van de horeca in de maanden juli tot en met september 53,6 procent hoger dan in het tweede kwartaal, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De omzet ligt daarmee nog maar nauwelijks (2,2 procent) onder het niveau van pre-corona.

Honderden
Lees ook:
Honderden horecazaken in Amsterdam blijven voorlopig dicht

Verder herstel

In het derde kwartaal steeg de omzet met bijna 15 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Toen was er ook al sprake van flinke groei, maar dat was na een winter waarin de horeca de deuren gesloten moest houden.

De forse toename van de omzet in het derde kwartaal is ondanks het fiasco van het opengooien van het nachtleven, eind juni. Dat leidden toen tot zo'n stijging in het aantal besmettingen, dat er op 10 juli al weer beperkingen werden ingesteld.

'Dunch'
Lees ook:
'Dunch' en chic diner thuis: eetondernemer trekt trukendoos weer open

Hotels: verdubbeling van de omzet

Cafés verkochten in het derde kwartaal bijna 90 procent meer dan in het tweede kwartaal. Nóg beter ging het met hotels, die hun omzet zagen verdubbelen.

Er was overigens over de hele linie een verbetering. Zo zetten restaurants 73 procent meer om, kantines en catering verkochten bijna 40 procent meer, fastfoodrestaurants 18 procent en de omzet bij vakantieparken steeg met 9 procent.

Lockdown
Lees ook:
Lockdown vergt creativiteit: 'Verschuif sporten en stamppot eten naar de middag'

Hotels en kantines nog onder niveau van pre-corona

Maar ondanks de forse groei is het nog niet overal hosanna. Zo blijft in de hotelsector de omzet nog 23 procent achter ten opzichte van twee jaar geleden, toen nog niemand van corona had gehoord.

Verder ligt bij kantines en catering de omzet nog 14 procent onder het niveau van het derde kwartaal 2019 en bij cafés nog ruim 4 procent.

Chinese
Lees ook:
Chinese man niet meer welkom bij all-you-can-eat-restaurant: hij eet te veel

Nachtleven ligt al maanden stil

Voor het huidige, vierde, kwartaal is de situatie voor de horeca inmiddels flink verslechterd. Zo moet de horeca nu voor ten minste drie weken al om 17.00 uur dicht moet.

Opkrabbelende horeca krijgt opnieuw de rekening

02:14