Cryptohandelaar opnieuw actief

Gedupeerden oplichter Pieter J. vestigen hoop op cryptotegoeden

29 november 2021 13:35 Aangepast: 29 november 2021 18:04
Crypto-oplichter Pieter J. ging op luxe vakanties van het geld van zijn investeerders. Beeld © ANP

Gedupeerde beleggers die drie jaar geleden geld staken in het frauduleuze cryptobedrijf Bitnetfast, hopen nog steeds een deel van hun inleg terug te zien. Er zouden nog bitcoins in de failliete boedel zitten, die nu veel geld waard kunnen zijn. "Eerst zien, dan geloven", zegt de curator.

Vorige week meldde RTL Z dat oprichter Pieter J. van het cryptobedrijf Bitnextfast door de Amsterdamse rechtbank voor oplichting en witwassen is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 27 maanden, waarvan 12 voorwaardelijk.

Oplichting

J. haalde begin 2018 met valse beloftes ruim 5,6 miljoen euro van beleggers op, om te gaan handelen in cryptovaluta als bitcoin. In werkelijkheid stak hij slechts een miniem gedeelte van dat geld in crypto's.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jonge crypto-oplichter leidde luxeleventje, maar moet nu cel in

Een groot deel van het geld van klanten stak hij in eigen zak, om een luxeleventje van te leiden. Met een ander deel keerde hij neprendementen uit aan investeerders, om hen zo tevreden te houden.

Gedupeerde beleggers

Beleggers die destijds veel geld investeerden, hebben daar al jarenlang niets van teruggezien. Toch bestaat de kans dat de gedupeerden nog iets van hun inleg terugkrijgen.

Bij de aanhouding van J. in de zomer van 2018 is namelijk beslag gelegd op geld op bankrekeningen, contanten en accounts met cryptovaluta.

Crypto-tegoeden

Uit de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank van eerder deze maand blijkt dat een deel van de betreffende cryptotegoeden nog niet verzilverd is omdat de accounts niet konden worden ontgrendeld.

De rechtbank heeft die tegoeden verbeurd verklaard. Het is de bedoeling dat zij in de failliete boedels van J. en zijn bedrijf komen en daar alsnog te gelde worden gemaakt, zodat de slachtoffers met de opbrengsten deels kunnen worden gecompenseerd.

Waardestijging

Twee investeerders van Bitnextfast die anoniem willen blijven maar van wie de identiteit bekend is bij de redactie, zeggen dat de tegoeden bestaan uit bitcoin. Zij hebben hun hoop gevestigd op de gigantische waardestijging van die cryptovaluta in de afgelopen jaren.

"De kans bestaat dat die crypto's nu zoveel waard zijn, dat alle investeerders schadeloos gesteld kunnen worden", zegt een van hen. "Probleem is dat niemand met zekerheid kan zeggen om hoeveel geld het gaat."

De tweede investeerder hoopt zelfs dat de tegoeden dankzij de waardestijging nu méér waard zijn dan de inleg. Destijds stond bitcoin op 8000 euro, nu op 50.000. "Er is dus misschien gewoon geld over. Ik vind dat de investeerders in dat geval ook moeten meeprofiteren van de winst."

Kans op winst verwaarloosbaar

Overigens lijkt die kans verwaarloosbaar. Uit onderzoek van de FIOD bleek dat J. destijds minder dan 700.000 euro van de ingelegde 5,6 miljoen euro daadwerkelijk investeerde in crypto. Een deel daarvan is inmiddels al verzilverd.

Dat de nog resterende crypto's nu meer waard zouden zijn dan de volledige inleg van de investeerders, is dus onwaarschijnlijk. Als die rekeningen überhaupt nog ontgrendeld kunnen worden.

Uitkering vertraagd

De investeerders beklagen zich over de opstelling van het Openbaar Ministerie bij de afwikkeling van de zaak. Het OM zou te weinig transparant zijn tegenover de gedupeerden, en te weinig haast maken met de uitkering van het geld.

Ook zou de afwikkeling worden vertraagd door het gebrek aan kennis van crypto's van de curator. "Wij als investeerders lopen tegen de onkunde aan van het OM en de curator", aldus een van de investeerders, die zegt ruim 700.000 euro euro in het crypto-bedrijfje te hebben gestoken.

'Eerst zien, dan geloven'

Curator Roger Kaas, die de scherven van het faillissement van het fonds achter Bitnextfast en het privéfaillissement van Pieter J. moet opruimen, bevestigt dat er verhalen circuleren over nog aanwezige cryptovaluta. "Maar ik hoor zoveel. Ik sta op het standpunt: eerst zien, dan geloven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bitcoinpionier (41) verdronken: miljarden mogelijk ontoegankelijk

Volgens de curator hoeft zijn beperkte kennis van cryptovaluta geen bezwaar te zijn bij de afwikkeling van de faillissementen, zoals door de gesproken beleggers wordt gedacht. "Als dat nodig is, laat ik mij bijstaan door deskundigen. Dat doe ik altijd. Bij cryptovaluta is het verschil natuurlijk wel dat de waarde enorm kan schommelen."

Kaas zegt momenteel nog niet te kunnen zeggen hoeveel geld er naar verwachting te verdelen is onder de gedupeerde investeerders. "Zodra ik daarover iets kan melden, is dat te lezen in de faillissementsverslagen."

Spaans vastgoed

Voor de gedupeerde beleggers zit er mogelijk nog meer in het vat dan alleen de accounts met crypto's. Uit onderzoek door RTL Z blijkt dat Pieter J. begin 2020 betrokken was bij de oprichting van een Spaans vastgoedbedrijf.

Dat bedrijf is gevestigd in een luxueuze villa op Ibiza, een van de locaties waar J. in 2018 met een gehuurde privéjet heenvloog om vakantie te vieren. Als dat bedrijf op naam van J. staat en panden bezit, kan er ten behoeve van gedupeerde beleggers wellicht dus ook nog Spaans vastgoed worden verzilverd.

Curator Kaas zegt van het bestaan van het vastgoedbedrijfje op de hoogte te zijn. "Ik heb ook wel een idee waar het geld daarvoor vandaan komt, maar kan daar verder nog niets over kwijt."

Oppassen! Pieter J. was opnieuw actief

Beleggers moeten blijven oppassen voor Pieter J. De inmiddels 27-jarige cryptohandelaar is eerder deze maand weliswaar veroordeeld tot 15 maanden celstraf, maar is tegen die uitspraak in hoger beroep gegaan. De uitkomst daarvan mag hij in vrijheid afwachten.

Hoewel J. tijdens zijn strafzaak beweerde zijn leven te willen beteren, blijkt hij in oktober voor de tweede keer te zijn aangehouden omdat hij opnieuw een cryptobedrijf was begonnen.

Piramidespel

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zou hij zich daarmee opnieuw schuldig hebben gemaakt aan het exploiteren van een piramidespel. "De verdachte deed alsof hij het door slachtoffers ingelegde geld investeerde in cryptocurrency en daarbij een hoog rendement behaalde. Zodra klanten vroegen om uit te keren, werd de uitkering verricht met vers geworven investeringsgeld."

Daarmee herhaalde J. de praktijken uit 2018, waarvoor hij dus inmiddels is veroordeeld. Ook stelt het OM dat de hardleerse oplichter opnieuw 'grote privé-uitgaven' heeft gedaan met het door slachtoffers ingelegde geld.

Op vrije voeten

Het OM laat weten dat er een nieuw onderzoek naar de man loopt, maar dat hij naar aanleiding van de nieuwe verdenking niet is vastgezet. De Officier van Justitie drong in oktober wel bij de rechtbank aan op gevangenneming, wegens 'een dringend belang (...) zowel voor de maatschappij als voor de verdachte zelf'.

Bij doorzoekingen van panden in Purmerend en Assendelft liet de FIOD in oktober beslag leggen op digitale gegevensdragers en cryptowallets, een auto, sieraden, een horloge en kleding, 'allen uit het dure segment'. Ook werd er een wapen en munitie aangetroffen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van