Groene transitie

Gelderland leent netbeheerder Alliander miljoenen voor verduurzaming

24 november 2021 16:55

Netbeheerder Alliander krijgt een flinke lening van de provincie Gelderland. Met een bedrag van tussen de 268 en 335 miljoen euro moet het elektriciteitsnet worden uitgebreid en klaargemaakt voor de transitie naar groene energie.

Alliander verwacht de komende jaren 1,2 miljard euro per jaar te investeren in de energie-infrastructuur. Dat is nodig, omdat het elektriciteitsnet tegen de grenzen aanloopt door de groeiende vraag.

Op steeds meer plekken in Nederland zit het elektriciteitsnetwerk vol. Nieuwe of uitbreidende grootverbruikers, zoals een school of een supermarkt, kunnen daardoor niet meer zomaar worden aangesloten.

Ook het terug leveren van groene stroom van zonne- en windparken komt bijvoorbeeld in de knel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overbelast elektriciteitsnet zorgt voor problemen: 'Vergunningen moeten sneller'

Alle aandeelhouders

Het bedrijf heeft alle 76 aandeelhouders gevraagd om naar rato bij te dragen aan die uitbreiding, in totaal gaat het om zo'n 600 miljoen euro. Gelderland heeft ruim 44 procent van de aandelen en is daarmee de grootste aandeelhouder.

Volgens gedeputeerde Jan Markink wil de provincie bijdragen aan de energietransitie. Daarnaast betaalt Alliander 2 procent rente over het geleende bedrag. Het levert daarom meer op dan wanneer het geld op een bankrekening blijft staan.

Of andere aandeelhouders ook gaan bijdragen is nog niet bekend, zij moeten voor 1 december een reactie geven.

Miljarden nodig

Onderzoekers van PwC berekenden eerder dat aanpassingen aan het Nederlandse stroomnet ruim 100 miljard euro aan investeringen vereisen tot 2050.

Omdat de netwerkbedrijven daarvoor niet genoeg eigen vermogen hebben, zullen consumenten en de overheid voor zeker 40 miljard euro moeten bijspringen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Netbeheerders hebben tot 2050 100 miljard nodig voor energietransitie'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van