Druppel op gloeiende plaat

Actie VS voor goedkopere benzine niet effectief: olieprijs stijgt

24 november 2021 15:19 Aangepast: 24 november 2021 15:22
Een tankstation in de Amerikaanse stad Annapolis. Beeld © AFP

Sinds de Amerikaanse president Joe Biden bekendmaakte 50 miljoen vaten olie uit de reserves van het land beschikbaar te stellen om de olieprijs naar beneden te duwen, is olie alleen maar duurder geworden. Daarmee lijkt ook een prijsdaling aan de pomp ver weg.

De hoop van de Amerikanen was nu juist dat de prijs aan de pomp naar beneden zou gaan als de olieprijs daalt. Dat laatste moest het gevolg zijn van het aanspreken van de reserves, waardoor er tijdelijk meer aanbod van olie is op de markt. In theorie moet dat de prijs drukken.

Olie duurder

Ook China, het VK, India, Zuid-Korea en Japan hebben toegezegd olie uit de staatsreserves beschikbaar te stellen, waardoor er in totaal zo'n 70 tot 80 miljoen vaten extra op de markt komen.

Toch lijkt dat voorlopig niet genoeg om echt effect te hebben. Noordzee-olie steeg gisteren zelfs 3,3 procent in waarde, Amerikaanse olie maakte een prijssprongetje van 2,3 procent. Vandaag zit er amper beweging in de prijs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikanen geven miljoenen vaten olie vrij vanwege hoge benzineprijs

En dus lijkt het er niet op dat het plan van Biden echt vruchten afwerpt. Direct al waren analisten sceptisch. ABN Amro-analist Hans van Cleef zei gisteren tegen RTL Z dat het effect van het vrijgeven van de reserves teniet gedaan kan worden door de club van olie-exporterende landen (OPEC).

Deze landen zijn gebaat bij een hoge prijs en maken daarom afspraken met elkaar over hoeveel ze gezamenlijk oppompen. Zo zorgen ze ervoor dat er niet te veel aanbod is, waardoor de prijs zou dalen. Zij zouden volgende week al kunnen besluiten om wat minder olie uit de grond te halen, als reactie op de Amerikaanse plannen.

Minder dan een dag olieverbruik

Analisten van Goldman Sachs noemen de actie van de VS, China, VK, India en Japan een druppel op de gloeiende plaat, schrijft Reuters. 70 tot 80 miljoen vaten extra is minder dan waarop werd gerekend in de markt. Het zou goed zijn voor een verlaging van de olieprijs met een schamele 2 dollar.

En aangezien de olieprijs de afgelopen weken al met zo'n 8 dollar was gezakt in aanloop naar de aankondiging van Biden, is het logisch dat die nu weer wat opveert. Alle 70 miljoen extra olievaten die de landen beschikbaar willen maken, zijn trouwens goed voor minder dan een dag aan wereldwijde olieconsumptie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van