Falend toezicht

Curator: toezichthouder ACM gaf failliet Flexenergie ten onrechte vergunning

24 november 2021 11:09 Aangepast: 24 november 2021 13:59
Lopende reclamezuil van energiebedrijf FlexEnergie in 2015. Beeld © ANP

Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) had nooit een vergunning mogen verlenen aan energiebedrijf Flexenergie, dat in 2018 failliet ging. Dat constateert curator Willem Jan van Andel in zijn snoeiharde onderzoeksrapport naar de oorzaken van het bankroet.

Flexenergie werd begin 2014 opgericht en ging in de herfst van 2018 failliet. Het bedrijf, dat in het jaar voorafgaande aan het bankroet zo'n 52.000 klanten had, had nooit een euro winst gemaakt.

Meer dan 20.000 voormalige klanten, de Belastingdienst en andere schuldeisers hebben nog 28 miljoen euro tegoed. Het faillissementstekort bedraagt volgens het rapport 23 miljoen euro.

Oorzaken faillissement

Curator Van Andel onderzocht afgelopen jaren de oorzaken van het faillissement en maakte gisterenavond zijn onderzoeksrapport openbaar. Daarin schrijft hij dat toezichthouder ACM in februari 2014 'ten onrechte' een vergunning voor de levering van elektriciteit en gas aan het energiebedrijf verleende.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Energiebedrijf EnergieFlex krijgt uitstel van betaling

Volgens de curator verkreeg Flexenergie die vergunning 'zonder dat zij genoegzaam had aangetoond over de benodigde organisatorische, financiële en technische kwaliteiten te beschikken voor een goede uitvoering van haar taak'.

Op geen enkel moment in het vijfjarige bestaan beschikte de onderneming over de benodigde kwaliteiten.

Verlieslatend bedrijfsmodel

Van Andel constateert dat Flexenergie steeds grotere verliezen leed en dat het businessmodel van het bedrijf dat werkte met grote startkortingen om klanten binnen te halen 'intrinsiek verlieslatend' was.

Een andere oorzaak van het faillissement was dat het bedrijf zijn administratie en interne controle op geen enkel moment op orde had. "De boekhoudplicht is door Flexenergie op flagrante wijze geschonden."

Toezichthouder nalatig

Toezichthouder ACM zou volgens het rapport 'hebben nagelaten om uiterlijk mei 2017 adequaat in te grijpen bij Flexenergie, terwijl daar wel alle aanleiding voor was'.

In een toelichting op het rapport zegt Van Andel te vinden dat het faillissement van Flexenergie aantoont dat de flexibilisering van de energiemarkt in 2001 is doorgeschoten, omdat iedereen kinderlijk eenvoudig een energiebedrijf kan starten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bittere pil voor Welkom Energie-klanten: tarieven bij Eneco stukken hoger

In een reactie zegt een woordvoerder van de ACM dat de toezichthouder 'het maximale heeft gedaan binnen de bevoegdheden die de wet ons geeft’.

"Toen de energiemarkt vrij werd, heeft de politiek bewust gekozen om deze eisen voor toetreders niet te hoog te maken", aldus de toezichthouder. "Momenteel kijkt de wetgever of wij strenger mogen zijn bij het afgeven van een vergunning en of wij strenger kunnen controleren en optreden bij partijen die al een vergunning hebben. Daarvoor moet de wetgever de wet veranderen."

Nieuwe faillissementen

Afgelopen weken gingen opnieuw enkele kleinere energiebedrijven op de fles. Klanten van die failliete bedrijven - Welkom Energie en Allure Energie - moesten daardoor noodgedwongen overstappen naar andere energiebedrijven, vaak tegen veel hogere tarieven.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van