Green Deal

Verdeelde reacties op akkoord Europees landbouwbeleid

23 november 2021 18:35
Nederland is een van de belangrijkste exporteurs wereldwijd op landbouwgebied. Beeld © ANP

De nieuwe 'groenere' verdeling van de honderden miljarden aan Europese landbouwsubsidies heeft de laatste echte horde genomen. Het Europees Parlement stemde met een royale meerderheid in, al zijn de partijen in het parlement verdeeld over de gevolgen ervan.

Klimaatactivisten en Europarlementariërs die het akkoord ondermaats vinden, boden tot op het laatst nog fel verzet.

Landbouw in overeenstemming met Green Deal

Over het landbouwbeleid, goed voor een derde van de EU-begroting, is drie jaar hard gestreden. De landbouw, goed voor ruim tien procent van de Europese CO2-uitstoot, zou voor het eerst moeten helpen de klimaatverandering te beperken. Terwijl melk, vlees en andere boerenwaar weinig opbrengt en sommige boeren maar net kunnen rondkomen.

De druk werd nog groter toen de EU in de tussentijd haar klimaatplannen en -doelen aanscherpte. De onderhandelaars stonden voor de zware taak de oude landbouwplannen met die Green Deal in overeenstemming te brengen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Akkoord over Europees landbouwbeleid, subsidie afhankelijk van duurzaamheid

De Europese inkomenssteun voor boeren wordt voor minstens 20 en later 25 procent afhankelijk van hoe duurzaam zij te werk gaan. Lidstaten mogen zelf kiezen of ze met deze zogeheten eco-regelingen bijvoorbeeld biologische, precisie- of boslandbouw willen aanmoedigen.

Meer subsidie voor kleinere bedrijven

Ook aan de bulk van de subsidies worden strengere eisen gesteld. Zo moeten boeren meer van hun grond braak laten liggen. Dat helpt het klimaat, maar ook het verlies van planten- en diersoorten tegen te gaan.

Kleinere boeren kunnen straks rekenen op een grotere portie van de subsidies. In landen als Frankrijk strijken grote landbouwbaronnen nu nog het leeuwendeel op, terwijl kleine familiebedrijven het moeilijk hebben. Verder wordt er strenger op toegezien dat landbouwpersoneel veilig kan werken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deal EU-landen over landbouwbeleid: hier draait het om

De meningen in het Europees Parlement over de gevolgen van het nieuwe beleid zijn verdeeld. Er zijn zowel zorgen over de boereninkomens als het behalen van de afgesproken klimaatdoelen. Zo waarschuwt Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) dat 'de uitvoering van de duurzaamheidseisen voor de inkomenssteun een hele uitdaging zal worden voor Nederlandse boeren en tuinders.'

'Desastreus beleid voor het klimaat'

GroenLinkser Bas Eickhout vindt echter dat het parlement nu heeft ingestemd met 'schadelijk landbouwbeleid.' "Er gaat onvoldoende geld naar vergroening, de voorwaarden zijn boterzacht en nog steeds werken de plannen schaalvergroting in de hand."

De Partij voor de Dieren noemt het nieuwe beleid zelfs desastreus. "Dit beleid zal de klimaatcrisis, de biodiversiteitscrisis en de dierenwelzijnscrisis niet oplossen, maar juist verder aanwakkeren", meent Europarlementariër Anja Hazekamp.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boer Joost is Nederlands eerste veganistische akkerbouwer

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van