Ga naar de inhoud
800 miljoen euro

Vernieuwd stadion Real Madrid pakt fors duurder uit, maar komt er wel

Real Madrid bouwt sinds maart 2019 aan zijn nieuwe thuishaven. Beeld © AFP

De bouwkosten van het vernieuwde stadion van de Spaanse voetbalclub Real Madrid pakken een stuk hoger uit dan gedacht. Maar in tegenstelling tot het alsmaar uitgestelde stadionplan van Feyenoord zetten de Spanjaarden wel door.

Real Madrid moet een extra lening van 255 miljoen euro afsluiten bij zakenbanken JP Morgan en Bank of America om de grootscheepse renovatie te kunnen afmaken, meldt persbureau Reuters op basis van bronnen binnen de club.

800 miljoen

Dat bedrag komt bovenop de oorspronkelijke lening van 575 miljoen euro die de club in 2019 had afgesloten voor het vernieuwde Estadio Santiago Bernabéu, dat zo dus een slordige 800 miljoen euro gaat kosten. Het extra geld is onder meer nodig voor een vernuftig systeem waarmee de grasmat straks onder het stadion verdwijnt.

Het vernieuwde Bernabéu wordt namelijk veel meer dan alleen een voetbalstadion. Concerten, congressen, tennistoernooien en basketbalwedstrijden zijn er vanaf eind 2022 mogelijk. Real Madrid bouwt sinds maart 2019 aan zijn nieuwe thuishaven, waar tijdens voetbalwedstrijden straks zo'n 85.000 mensen inpassen. Het project moet de stadioninkomsten van de Spaanse club doen stijgen van 150 miljoen euro naar 400 miljoen euro per jaar.

Nieuw Feyenoord-stadion

Het zijn bezoekersaantallen en inkomsten waar ze in Rotterdam van dromen. Daar is de beoogde bouw van een nieuw voetbalstadion voor Feyenoord aan de Maas vorige week gestrand. Dit nadat bleek dat de bouwkosten bij bouwbedrijf BAM zo'n 180 miljoen euro hoger uitvielen dan was begroot. Het nieuwe stadion, onderdeel van stedenbouwkundig project Feyenoord City, moest 63.000 zitplaatsen krijgen.

'Feyenoord
Lees ook:
'Feyenoord ziet af van bouw nieuw stadion'

Het verschil met een Europese topclub zoals Real Madrid en Feyenoord is simpel: de Rotterdamse club kan de hogere bouwsom van het nieuwe stadion niet lenen, laat staan betalen. "Het project is officieel nog niet afgeschoten door de Rotterdamse gemeenteraad, maar het is zo dood als een pier", zegt sportmarketeer Chris Woerts.

Al is dat volgens hem het beste wat de club had overkomen. "Feyenoord heeft het geld niet en heeft bovendien geen garantie dat zo'n nieuw stadion bijdraagt aan het oorspronkelijke doel: een hoger spelersbudget. Het nieuwe stadion zou dat budget doen stijgen van 10 naar 27,5 miljoen euro, maar dat werd steeds verder afgezwakt. Tot men bij de laatste vergadering zei: als het spelersbudget straks maar niet minder wordt."

Gemeenteraad
Lees ook:
Gemeenteraad blijft bij standpunt: door met Feyenoord City

Dieprode cijfers

Het lijkt ook een slechte moment voor zo'n grote investering. Feyenoord schreef dieprode cijfers in 2020 met een verlies van 17 miljoen euro, veroorzaakt door uitblijvende transfers en lege stadions. Zet dat af tegen Real Madrid, dat ondanks een fors verlies van zo'n 300 miljoen euro nog net zwarte cijfers kon schrijven. Mede dankzij spelers die akkoord gingen met salarisverlaging van 10 procent, bleef in Madrid onder de streep 874.000 euro over.

Woerts is een voorstander van renovatie van het huidige Feyenoord-stadion, dat in de volksmond bekendstaat als de Kuip. "Dat is de enige overgebleven optie. Er lag in 2015 een renovatieplan van 200 miljoen euro klaar, maar dat is niet doorgegaan. Al ze daar destijds voor gekozen hadden, was het vernieuwde stadion nu al klaar geweest."

Wat een eventuele renovatie van de Kuip nu zou kosten, is niet in te schatten volgens de sportmarketeer. "Geen bedrijf gaat je nog een prijs garanderen vanwege de lagere bouwmarges nu grondstoffen en transportkosten gestegen zijn. Alles is duurder geworden, en dat blijft nog wel even zo."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore