Ga naar de inhoud
Files

Ongeplande corona-acties havenwerkers: verkeer op A15 muurvast

File op de A15 naar de Maasvlakte vanwege demonstraties tegen het coronabeleid. Beeld © twitter.com/Rob_rtm

Actievoerders hebben donderdag wegen in en om de Rotterdamse haven geblokkeerd. Daardoor staat het verkeer richting de Maasvlakte muurvast.

Actievoerders blokkeerden eerder op donderdagmiddag de Coloradoweg op de Maasvlakte, waardoor het wegverkeer de haven niet meer in of uit kon. Op Twitter is te zien dat er een file van voornamelijk vrachtwagens staat vanaf de Suurhoffbrug, waar de A15 overgaat in de N15. 

Protest tegen maatregelen

De actievoerders, meer dan honderd mensen, zijn waarschijnlijk onderdeel van de actiegroep Dockers United. Dat zijn havenwerkers van verschillende bedrijven en terminals en bedrijven die protesteren tegen coronamaatregelen van de overheid, zoals het coronapaspoort. 'Niet normaal maken wat niet normaal is', een van hun leuzen, valt te lezen op een van de spandoeken bij de blokkades.

Die blokkades begonnen bij de Coloradoweg, maar de actievoerders staan op meer plekken, zegt een woordvoerder van de Rotterdamse politie, die niet durft te bevestigen dat het om een anti-coronamaatregelenprotest gaat. "We hebben momenteel op twee plekken groepen die de weg blokkeren. We zijn met hen in gesprek dat ze aan de kant gaan." 

De actie is inmiddels een paar uur bezig, zegt hij. Het verkeer staat redelijk stil over zo'n 10 kilometer, wat een vertraging van ruim een halfuur oplevert. Wel zijn er omleidingen ingesteld, waardoor op andere gedeeltes van de Maasvlakte nog wel verkeer mogelijk is, aldus de woordvoerder.

'Geen vrachtwagen in of uit'

Onder andere de poort naar de ECT Delta Terminal is geblokkeerd door de actievoerders. Dat levert 'natuurlijk' overlast op, zegt ECT-woordvoerder Rob Bagchus. "Er kan geen vrachtwagen in of uit. De vertraging loopt evenredig op met de duur van de demonstratie." 

Het bedrijf bemoeit zich verder niet met de actievoerders. "Dat laten we aan de politie over. Zover ik weet zijn zij aanwezig en we houden goed in de gaten hoe de situatie zich ontwikkelt. Het is nu nog te vroeg om te zeggen of dit grote financiële schade oplevert." 

Volgens Rijnmond worden naast de blokkades in de haven ook protestacties verwacht op de ring van Rotterdam. Ook op Facebook wordt daartoe opgeroepen.