Ga naar de inhoud
Onderzoek KvK

Corona zorgt voor fikse financiële en mentale dip bij ondernemers

Winkelend publiek in het centrum van Haarlem, 17 november 2021. Beeld © ANP

Ruim een op de tien ondernemers zit in de financiële of mentale problemen. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KvK) op basis van onderzoek onder bijna 2000 ondernemers. De KvK verwacht dat die groep groter wordt door de onlangs afgekondigde nieuwe coronamaatregelen.

Volgens woordvoerder Ron Sinnige van de KvK zijn de problemen iets minder groot dan vorig jaar, maar nog steeds fors.

"Toen wij vorig jaar ons onderzoek hielden, waren de vooruitzichten voor ondernemers nog minder positief. Nu kijken meer ondernemers iets positiever naar de toekomst." Toch zit nog steeds 10 tot 15 procent met financiële problemen als betalingsachterstanden, geeft hij aan.

Ondernemers
Lees ook:
Ondernemers in nood door TVL-plafond: 'We zitten in heel slecht scenario'

"Zij kunnen het niet meer rondbreien. Daaruit ontstaan ook vaak de psychische problemen, stress en slapeloosheid, blijkt uit het onderzoek. Het privéleven lijdt daar ook echt onder. Tien procent van twee miljoen ondernemers is toch een heel grote groep mensen", aldus Sinnige.

Coronacrisis deels oorzaak

Volgens de woordvoerder schrijven ondernemers hun moeilijke situatie vaak deels toe aan de coronacrisis en de daaruit voortvloeiende situatie.

Sinninge wijst erop dat het onderzoek is gehouden in september, en dat de situatie door de onlangs weer aangescherpte coronamaatregelen is verslechterd. "Van mijn collega's achter onze telefonische hulplijn hoor ik dat de gesprekken sindsdien emotioneler en intenser zijn. Mensen zijn soms radeloos en weten het echt niet meer."

Extra
Lees ook:
Extra druk op psychische zorg door corona: meer stress en depressie

Ook constateert de KvK dat de helpdesk soms niet meer wordt gebeld door de ondernemer zelf, maar door een bezorgde partner of familielid. "De ondernemer ziet het dan helemaal niet meer zitten. Dat geeft aan hoe nijpend de situatie in sommige gevallen is."

Luisterend oor

Ondernemers die in de problemen zitten, kunnen de helplijn van de KvK bellen, adviseert Sinnige. "Wij kunnen ze een luisterend oor bieden, en ze adviseren over verdere stappen. Ook verwijzen wij door naar gespecialiseerde instanties. Verder blijven de steunmaatregelen van de overheid heel belangrijk, zeker voor de zwaarst getroffen sectoren als de horeca, recreatie en evenementenbranche."

Opkrabbelende horeca krijgt opnieuw de rekening:

02:14