85 jaar

Laatste kunststukje van Berlusconi: hij wil president worden van Italië

17 november 2021 17:23 Aangepast: 17 november 2021 17:35
Silvio Berlusconi afgelopen maand in Milaan. Beeld © EPA/ANP

In januari kiest het Italiaanse parlement een nieuwe president van het land. Een symbolische maar in Italië ook heel belangrijk verbindende functie, bleek de afgelopen jaren. En wie duikt daar ineens op, en maakt nog een reële kans ook? De door de ene helft geliefde en andere helft gehate Silvio Berlusconi.

"Ik zal me nog meer generen voor Italië dan ik nu al doe", zei de voormalige strafrechter Piercamillo Davigo deze week op de Italiaanse televisiezender La 7 toen hem werd gevraagd wat hij vond van het idee dat Berlusconi president van het land wil worden. 

Davigo was jarenlang een fanatieke corruptiebestrijder en kwam Berlusconi in die rol vaak tegen. De premier wist zich in vele zaken vrij te pleiten of een schikking te treffen. Maar er loopt nog steeds een aantal rechtszaken tegen hem. Een ervan gaat over pikante avondjes thuis met jonge prostituees.

Hij mag wel

"Toch is er formeel gezien geen reden waarom hij geen president kan worden", zo zei Davigo op tv. "Moreel gezien wel. Hij is ook veroordeeld voor belastingfraude. Hoe kun je burgers dan nog vragen om belasting te betalen?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Italiaanse oud-premier Berlusconi weer voor de rechter om seksfeesten

Op 3 februari eindigt de zevenjarige termijn van de huidige president van Italië, Sergio Matarella. In tegenstelling tot zijn voorganger Giorgio Napolitano, die als 90-jarige twee jaar langer bleef vanwege de politieke onrust in zijn land, wil Matarella (80) ook écht weg. Hij was de afgelopen tijd al op zoek naar een ander huis in Rome.

Het parlement en vertegenwoordigers van de twintig regio's kiezen de nieuwe president. Als dat niet lukt met een tweederde meerderheid bij de eerste drie stemrondes is een meerderheid van de helft plus een voldoende. En daar ligt een kans voor Silvio Berlusconi.

Er missen nog wat stemmen

Het lijkt erop dat de partijen aan de rechterkant (zijn eigen Forza Italia, Lega en Fratelli d'Italia) Berlusconi gaan steunen. Met nog een stuk of vijftig van de ruim 1000 stemgerechtigden voor de presidentsverkiezing erbij, zou Berlusconi aan zo'n kleine meerderheid kunnen komen.

En deze week liet ex-premier Matteo Renzi weten dat zijn kleine partij Berlusconi best wel eens zou kunnen gaan steunen. Hij liet weten er in ieder geval weinig bezwaren tegen te zien. Ook zou een deel van de parlementariërs van de Vijfsterrenbeweging Berlusconi willen steunen.

Gunstige wetten

Berlusconi wist in zijn drie periodes als premier acht wetten door het parlement te krijgen die waren bedoeld om hemzelf, zijn vrienden of zijn bedrijven te beschermen tegen rechtszaken.

Berlusconi laat zich omringen door aanhangers in Napels. Berlusconi laat zich omringen door aanhangers in Napels.

Zijn stijl was mediageniek maar als premier was hij verder niet effectief en zeker niet verbindend. Buiten Italië wordt al jaren gedacht dat het tijdperk van de flamboyante Berlusconi voorbij was maar hij is nog onbetwist de baas van zijn partij en nu ook Europarlementariër.

Wel werd hij werd geveld door corona en belandde de afgelopen jaren voor meer zaken in het ziekenhuis. Ook de laatste weken worstelt hij met zijn gezondheid waardoor hij niet naar de rechtszaal kan komen voor een van de lopende zaken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Schandaalpremier Berlusconi toch weer op politiek toneel

Veel zin in

Volgens Alessandro Sallusti, de hoofdredacteur van het Berlusconigezind dagblad Libero, heeft Berlusconi veel zin in de nieuwe baan. "Hij zei me dat hij het kan omdat werd gezegd dat het onmogelijk zou zijn. En dat hij juist daar zo goed in is: in onmogelijke dingen doen."

Het is zekere geen gelopen race want binnen Berlusconi's eigen partij zijn er ook mensen die hem nu echt niet meer geschikt vinden. 

Toch Draghi?

En er worden nog talloze andere personen getipt als nieuwe president. De bekendste zijn de huidige premier Mario Draghi (74), voormalig premier Romano Prodi (82) en de ervaren christendemocraat Pierferdinando Casini (65).

De gedurende de coronacrisis naar voren geschoven Draghi die een regering van een coalitie van linkse en rechtse partijen leidt, ligt het meest voor de hand.

Dat is wellicht ook de reden dat Berlusconi zegt dat hij heel graag wil dat Draghi tot zeker 2023 premier blijft. In het belang van Italië. En van de presidentskandidaat zelf. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van