Ga naar de inhoud
'Honderden arbeidsmigranten'

'Zeven uitzendbureaus sjoemelen met valse id-bewijzen'

De arbeidsmigranten werkten onder meer in de tuinbouw. Beeld © Mauritius Images / Rupert Oberhäuser

Zeven uitzendbureaus uit Den Haag smoemelen waarschijnlijk met valse identiteitskaarten. Daardoor kunnen mensen van buiten de Europese Unie toch in de EU werken. Dat zegt de Inspectie SZW.

Volgens een eerste inschatting van de Inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn er door de fraude bij de uitzendbureaus circa 250 mensen met valse of vervalste Griekse identiteitskaarten in ons land aan het werk.

Griekse ID-kaart

Het gaat vooral om arbeidsmigranten uit Georgië, maar ook uit Belarus, Oekraïne en Moldavië, aldus de Inspectie SZW.

Griekenland is, in tegenstelling tot de genoemde landen wel een EU-land. Daardoor mag je met een Grieks identiteitsbewijs in Nederland werken. Met een identiteitsbewijs uit landen van buiten de EU mag dat niet zomaar.

Enorme
Lees ook:
Enorme krapte op de arbeidsmarkt: lonen omhoog of toch iets anders?

Politiecontrole

Inspecteurs van de inspectie bezochten gisteren de zeven uitzendbureaus en twee inleners van de uitzendbureaus. Dat was nadat de politie begin september een personenbusje controleerde waarin mensen uit Georgië in werkkleding zaten, terwijl ze op dat moment niet in Nederland mochten werken.

De politie meldde dit bij Inspectie SZW, die een vervolgonderzoek begon.

Zó
Lees ook:
Zó krap is het op de arbeidsmarkt: 126 vacatures per 100 werklozen

Tuinbouw en inpakbedrijven

De werknemers waar het om gaat werkten onder meer bij tuinbouwbedrijven, inpak- en verwerkingsbedrijven in het Westland, maar ook bij bouwers en kabelbedrijven.

De Inspectie denkt dat vanwege corona veel arbeidsmigranten uit de EU die normaal in ons land aan het werk zijn nu in hun eigen land zijn. Daarom zouden bedrijven zoeken naar nieuwe werknemers uit andere landen.  

Personeelstekort?
Lees ook:
Personeelstekort? Bedrijf geeft sollicitanten parkeerplaats van de baas

Boete

Voor werknemers van buiten de EU geldt een verplichte vergunning waarin staat dat de persoon in Nederland mag werken. De werkgever moet een tewerkstellingsvergunning voor deze werknemers aanvragen. Als personeel wordt ingeleend van een uitzendbureau is het aan de inlener om de papieren te controleren. 

Voor elke werknemer die geen vergunning heeft, kan zowel het uitzendbureau als de inlener een boete krijgen vanaf 8000 euro.

'Onontkoombaar'

Vakbond FNV zegt tegen persbureau ANP dat het door de grote personeelstekorten onontkoombaar is dat er illegaal werknemers aan het werk worden gezet. De bond wijst naar een Rotterdamse bouwplaats waar elf bouwvakkers werden aangetroffen die illegaal aan het werk waren. FNV hekelt ook het gebrekkige toezicht, vooral bij kleinere bouwprojecten.

De bond noemt het verder een 'groot probleem' dat deze mensen niet hetzelfde verdienen als een Nederlandse bouwvakker. Daarnaast wordt er geen belasting afgedragen. FNV verwacht dat met de toenemende druk op de arbeidsmarkt 'zwarte werkpraktijken' vaker zullen opduiken.

Geen personeel meer te vinden: boeketje nu door robot gemaakt

02:39