Ga naar de inhoud
Juridische strijd

Kleine energieleverancier Allure Energie valt om door interne ruzie

Een gasmeter is de berging. Beeld © Richard Brocken

Er is opnieuw een kleine energieleverancier in de problemen geraakt. Allure Energie, met zo'n 600 klanten, heeft faillissement aangevraagd. De klanten krijgen wel nog gewoon stroom en gas.

Dat meldt toezichthouder ACM. Vanwege het aangevraagde faillissement heeft de ACM de leveringsvergunning voor Allure ingetrokken.

Conflict aandeelhouders

Het bedrijf is 'niet langer in staat is om op een betrouwbare manier gas en elektriciteit te leveren aan haar circa 600 klanten', schrijft de toezichthouder. De problemen zijn overigens niet veroorzaakt door de hoge gas- en elektriciteitsprijzen, maar door een conflict tussen aandeelhouders van het bedrijf.

Deze ruzie is zo hoog opgelopen, dat de rechter er aan te pas komt, meldt Allure zelf. "Door een juridische strijd tussen aandeelhouders was het niet mogelijk om de dienstverlening nog langer voort te zetten", aldus het bedrijf.

Gevolgen voor klanten

Klanten van het bedrijf hoeven niet te vrezen dat ze in de kou komen te zitten. de levering van gas en stroom gaat gewoon door. De curator van Allure Energie krijgt tot 26 november de tijd om een andere energieleverancier te vinden die de klanten wil overnemen. Lukt dat niet, dan worden ze verdeeld over alle andere leveranciers.

Tot het zover is kunnen de gedupeerde klanten niet zelf overstappen. Als ze eenmaal zijn overgeheveld naar een nieuw energiebedrijf, mogen klanten wel overstappen.

Strop niet uitgesloten

Hoewel de klanten van Allure niet worden afgesloten, kunnen er wel flinke gevolgen zijn voor de portemonnee. Als zij bijvoorbeeld voorschotten hebben betaald aan het bedrijf, is de kans aanzienlijk dat ze daar niets meer van terug gaan zien. Ook is het zeer waarschijnlijk dat ze bij een nieuwe leverancier een veel hoger tarief gaan betalen, omdat de prijzen nu zo hoog zijn.

Onlangs vielen twee andere kleine leveranciers, Enstroga en Welkom Energie, om als gevolg van de hoge energieprijzen. Veel ex-klanten waren woedend toen ze hun nieuwe energietarieven onder ogen kregen

Bittere
Lees ook:
Bittere pil voor Welkom Energie-klanten: tarieven bij Eneco stukken hoger

De kleine energieleveranciers hebben het erg zwaar deze winter. Het inkopen van gas en stroom is op dit moment namelijk erg duur. Als klanten dan een tarief betalen dat niet kostendekkend is, zijn ze al snel door de reserves heen.